Početna Danas u gradu O inovacijama, stvaralaštvu i preduzetništvu: Ambasadorka Francuske Kristin Moro u Novom Sadu

O inovacijama, stvaralaštvu i preduzetništvu: Ambasadorka Francuske Kristin Moro u Novom Sadu

0

kristin-moro2-500x290

O inovacijama, stvaralaštvu i preduzetništvu u Francuskoj, na novosadskom rektoratu govorila je francuska ambasadorka u Srbiji Kristin Moro.

Francuska, kao jedna od tri evropske ekonomske sile, oduvek je imala dobre kako ekonomske, tako i univerzitetske odnose sa Srbijom, te se konstantno radi na unapređivanju razmene studenata i profesora dve zemlje.

Pored ulaganja u sopstvene resurse, Francuska se širi i na druga evropska i svetska tržišta. U Srbiji pored postojećih preduzeća, koja povećavaju poslovanje, sve više dolaze i nove kompanije iz Francuske.

U ovom trenutku francuska ekonomija se dosta dobro razvija ni saradnja između Srbije i Francuske je svaki dan sve bolja i nova francuska preduzeća se neprestalno instaliraju u Srbiji. Što govori o tome da Srbija ima sve bolju predstavu među stranim investitorima, kao zemlja u koju vredi ulagati – kaže Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji.

Studentima novosadskog Univerziteta posete inostranih diplomata su od izuzetnog značaja, jer upravo tokom njih formiraju kompletniju sliku o zemlji iz koje oni dolaze.

Da vide da su ambasadori i diplomate službenici koji su tu da i njima pružaju neke informacije, da to nisu nekakva bića nedostupna, nego da su to ljudi koji su ovde na određenom zadatku, oni treba da budu što slobodniji, da sa takvim ljudima ulaze u interakciju, da postavljaju pitanja, da budu slobodni, kritički razmišljajući građani – kaže Pavle Sekeruš, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Novosadski univerzitet u okviru Erazmus programa razmene studenata, pruža mogućnost visokoškolcima da učestvuju u razmeni sa kolegama iz Francuske ili da gostuju na nekim od frankofonih instituta.

Poseta njene ekselencije amabasadora republike Francuske univerzitetu u Novom Sadu je posebno značajna. Već duže vreme uspešno sarađujemo sa većim brojem univerziteta u Francuskoj. Danas smo vodili razgovore o unapređenju te saradnje – rekao je Dušan Nikolić, rektor Novosadskog univerziteta.

Poseta francuske ambasadorke Novosadskom Rektoratu, početak je intezivnije saradnje između novosadskog univerziteta i francuskih instituta na razmeni studenata i profesora, koja bi trebalo da se realizuje početkom jeseni.

Izvor: RTV
Foto: CPG