Početna Danas u gradu Obeležavanje 18 godina od rušenja Varadinskog mosta

Obeležavanje 18 godina od rušenja Varadinskog mosta

0

Kod Varadinskog mosta danas će biti obeleženo 18 godina od rušenja starog Varadinskog mosta i pogibije Novosađanina Olega Nasova (29). Most je srušen prilikom napada NATO-a u 5 sati i 5 minuta, a na mostu je bio Nasov koji je, vozeći bicikli, išao iz Petrovaradina u Rafineriju na radno dežurstvo. Poginuo je, a tri meseca kasnije, 2. jula, rodio mu se sin Oleg.

Mada su svake godine polagali vence na spomenik, državni organi nikada značajnije nisu pomogli porodici Nasov. I ove godine, Grad će u podne zajedno sa članovima porodice Nasov položiti vence na spomenik.

Podsetimo, most je pod imenom Most maršala Tita sagrađen kao privremeno rešenje odmah posle rata, 1945. godine, ali na kraju nikada nije zamenjen. Novi most, koji je režim Slobodana Miloševića prozvao “Varadinska duga”, a narod “Varadinska tuga”, sagrađen je 2000. godine i pušten u saobraćaj početkom oktobra. Ovaj most ni danas nema upotrebnu dozvolu, jer nikada nije urađena antikorozivna zaštita. Posle 18 godina na njemu su vidljiva oštećenja, ali za sada nema informacija hoće li ikada biti popravljan.

Njegovim rušenjem, 1. aprila, počelo je rušenje mostova u Novom Sadu, pa 3. aprila u večernjim satima pada Most slobode, dok Žeželjev most preživljava nekoliko napada do 21. aprila kada je srušen. Most slobode je obnovljen i otvoren 2005. godine, dok se novi Žeželjev most gradi pet godina, uz velika kašnjenja, a sve je izvesnije da će biti završen do kraja ove godine.

Autor i foto: 021.rs