Početna Danas u gradu Obeležena godišnjica deportacije novosadskih i bačkih Jevreja

Obeležena godišnjica deportacije novosadskih i bačkih Jevreja

Milos Vucevic godišnjica  (3)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je komemorativnom programu povodom 72. godišnjice deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u zloglasne logore, a najviše u Aušvic.

U okviru programa prikazan je dokumentarni film o deportaciji Jevreja, autora Karolja Kovača, a položeni su i venci na zgradu Sinagoge u Novom Sadu. Komemorativni program organizovala je Jevrejska opština Novi Sad, a između ostalih prisustvovali su mu Ambasador Izraela Josef Levi, Amabasador Mađarske Atila Pinter kao i predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor.

Milos Vucevic godišnjica  (6)

Činjenica da je 70 posto jedne nacionalne zajednice ubijeno u Novom Sadu za vreme Drugog svetskog rata, i da su se pre 72 godine u našem gradu odigravali deportacije, progoni, etnička čišćenja, ne sme nas ostaviti ravnodušnima. Sedamdeset dve godine je veoma kratak period za istoriju jednog grada, države i naroda, a tada su sa novosadskih ulica ljude dovodili u Sinagogu i odatle slali na put bez povratka. Na nama je da ne dozvolimo pojavu bilo kakvog oblika ekstremizma i podela u našem gradu i u našoj državi – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je polaganje venaca na Sinagogu pomen bivšim sugrađanima čiji je učinak utkan u Singogu i čini taj prostor bogatim kao što jeste.

Ne smemo zaboraviti njih i njihovo stradanje – naglasio je Pastor.

Milos Vucevic godišnjica  (1)

Kako je rekao Ambasador Izraela Josef Levi događaji iz Drugog svetskog rata su veliki gubitak za jevrejsku zajednicu u Novom Sadu, Vojvodini, Srbiji i Evropi, ali i otvorena rana u životu jevrejskog naroda.

Ne smemo zaboraviti gubitak i žrtve jevrejskih stanovnika Novog Sada, ali ni one ljude koji su im pomogali, kao ni one koje su sarađivali sa zlom, i posebno danas trebamo i njih pomenuti. Država Izrael rođena je nekoliko godina nakon totalnog uništenja jevrejske populacije u mnogim mestima Evrope. Za nas Jevreje veoma je bolno kada pomislimo da je država Izrael stvorena samo deset godina ranije, ko zna koliko je muškaraca, žena i dece, koji su se molili u ovoj prelepoj Sinagogi, moglo preživeti, jer bi imali gde da odu. Ali nisu. Voz je otišao u Aušvic i druge logore, i ova lepa zemlja predstavlja živo sećanje na žrtve nacije koja je bila nemoćna da se brani. Kao Izraelac, Jevrej i ljudsko biće pozdravljam one koji su doprineli sećanju, zajedništvu i solidarnosti – izjavio je Josef Levi.

Milos Vucevic godišnjica  (2)

Kako je ocenio Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter događaj koji se odigrao u Novom Sadu pre 72 godine sramota je za celo čovečanstvo.

Mađarska je do marta ove godine bila na čelu organizacije IHRA (International holocaust remembrance alliance), cilj nam je bio da održimo sećanje na žrtve holokausta, i mislim da smo u tome uspeli – rekao je Pinter.

Milos Vucevic godišnjica  (7)

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi zaključio je da poznavanje istorije olakšava sadašnjost i budućnost i zahvalio se svim gostima koji su uveličali obeležavanje godišnjice stradanja Jevreja.

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad