Početna Danas u gradu Obeležena godišnjica Novosadske racije

Obeležena godišnjica Novosadske racije

Milos Vucevic

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju godišnjice Novosadske racije, jedne od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada, u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi.

Dani kada su hortijevi fašisti 1942. godine ubili i pod led bacili više hiljada Novosađana, tuga je koju naš grad večno nosi sa sobom, i svi mi. U našem Dunavu ostale su čitave generacije, ostao je čitav jedan grad. Bili su to najcrnji i najkrvaviji dani u kojima su stradali Srbi, Jevreji, Romi, krivi u nečijim bolesnim umovima samo zato što su pripadali drugom narodu, drugoj veri. Strašni januarski dani naučili su nas da jedino zajedno, jedino složno, i jedino u miru možemo biti brana svakom pokušaju zločina i zla. Naše dostojanstveno sećanje nije nikada, i neće nikada priznati osvetu i netrpeljivost prema drugačijem – istako je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Milos Vucevic 2

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije organizovali su Grad Novi Sad, Jevrejska opština Novi Sad i Eparhija Bačka, a u okviru programa nastupio je hor Saborne crkve “Sveti Georgije”, pomen Srpske pravoslavne crkve održao je Njegovo preosveštenstvo Episkop jegarski gospodin Jeronim, uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona, zatim je nastupio hor “Hašira” i komemorativni obred Jevrejske zajednice, dok je pomen i besedu održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel.

Delegacije Grada Novog Sada, Ambasade Izraela, Ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije položili su vence na spomenik “Porodica”, i spustili venac u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Republike Srbije.

Po završetku programa kod spomenika “Porodica” građani su pozvani da prisustvuju pomenu kod spomen ploče na novosadskoj plaži “Štrand”.

Milos Vucevic 1

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad