Početna Danas u gradu Obeleženo 190 godina postojanja Matice srpske

Obeleženo 190 godina postojanja Matice srpske

0

SvecanaSednicaZmajeveNagr-BLU_049

U Svečanom salonu Matice srpske večeras je održana svečana sednica povodom 190. godišnjice postojanja te najstarije kulturne institucije srpskog naroda, koja je osnovana 1826. godine u Pešti.

Svečanoj sednici prisustvovao je član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu Vanja Vučenović, koji je rekao da Grad Novi Sad daje neskrivenu podršku i pomoć Matici srpskoj, za koju je rekao da je najstarija i najznačajnija kulturno – književno – naučna ustanova u Srba.

Podrška Matici srpskoj i svemu onom što ona radi jeste podrška očuvanju srpskog identiteta i srpske kulture. Ponosni smo na činjenicu da Grad Novi Sad zajedno sa Maticom srpskom učestvuje u različitim projektima, a verujem da će se Matica uključiti u naš projekat kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine – rekao je Vučenović novinarima, dodajući da matici srpskoj čestita veliki jubilej.

SvecanaSednicaZmajeveNagr-BLU_074

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je novinarima da je jasna misija Matice srpske i da ona ima izuzetno značajnu ulogu u očuvanju srpske kulture i srpskog naroda u, kako je rekao, “ovom ogromnom prostoru globalizacionih procesa koji mogu imati fatalan ishod po sudbinu malih naroda”.

Po načinu na koji se odnosi prema finansiranju Matice srpske mislim da nije dovoljno jasno koliko je važno da se očuva “Letopis Matice srpske” ili koliko je važno da razvijamo enciklopedistiku koju do sada nismo imali, a koju u Matici razvijamo najefikasnije i najbrže što se može. Uprkos značaju tih disciplina mi nemamo onakvu finansijsku podršku kakvu bi trebali imati – rekao je Stanić.

Na sednici je pesniku Đorđu Nešiću uručena “Zmajeva nagrada” za zbirku pesama “Bolje biti u manjini”.

12742853_1162827903729102_3076069008662733617_n

Pomenuta nagrada ustanovljena je još 1953. godine, a za ovogodišnju “Zmajevu nagradu” konkurisalo je 30 knjiga poezije, a žiri Matice srpske je za pobednika ovogodišnjeg konkursa izabrao Nešićevu knjigu koju je izdala Srpska književna zadruga “Prosveta”.

Nešić je rekao novinarima da je ponosan na činjenicu da je dobio “Zmajevu nagradu” za koju je rekao da je jedna od najznačajnijih poetskih nagrada u srpskoj kulturi.

Nagrada me uvodi u red nekoliko desetina jako važnih pesnika koji su dobitnici te nagrade i u svakom slučaju će mi jako puno značiti i ubuduće – rekao je Nešić.

On je pojasnio da njegova knjiga pesama “Bolje biti u manjini” nosi naslov po jednoj pesmi koja se u njoj nalazi, a da šalje poruku da manjinsku poziciju slavi kao, kako je rekao, “poziciju aktiviteta, jer onaj ko je u manjini mora da preduzme nešto kako bi promenio svoju poziciju”.

Konkretan povod za nastajanje te pesme, kako je naglasio, jeste položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

Izvor: RTV
Foto: maticasrpska.org