Početna Gradske teme Osam godina od tragedije u kafeu “Laundž”

Osam godina od tragedije u kafeu “Laundž”

0

candle-971986_1280

Na današnji dan 2008. godine osmoro mladih tragično je izgubilo život u požaru koji je izbio u kafiću “Laundž” (Lounge) u Novom Sadu.

U požaru koji se dogodio u noći 17. februara 2008. godine živote su izgubili sestra i brat Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kolundžić (23) i Branka Saković (23) iz Novog Sada, Boris Bjekić (23) iz Veternika, Dušica Kulaš (23) iz Valjeva, Marija Gavrančić (23) iz Kikinde i Vladan Dragović (27) iz Savinog Sela.

Teške telesne povrede zadobili su Aleksandar Antić i Maja Milikšić.

Prvooptuženi za izazivanje požara u “Laundžu” Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na 12 godina zatvora, suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan na po sedam godina, a Bojan Kulačanin, zbog pomaganja izvršiocu tog krivičnog dela, na zatvorsku kaznu od dve godine.

Na osnovu Zakona o amnestiji 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora, Kolaru na pet godina i tri meseca, a isto toliko bi u zatvoru trebalo da provede i Bovan.

Četvrti optuženi Kulačanin je izdržao dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Osim Maleševa kao neposrednog vinovnika požara, Kolara i Bovana, prema drugostepenoj presudi Apelacionog suda za taj tragičan požar odgovorna je i država Srbija.

Ta odgovornost, kako je navedeno u presudi, proizilazi iz činjenice da je Sektor za zaštitu i spasavanje delovao u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, a da za vreme rada kafića “Laundž”, koji je uredno bio registrovan, nije urađena ni jedna kontrola o tome da li su ispunjeni uslovi zaštite od požara.

Na mestu tragedije, u Zmaj Jovinoj ulici u centru Novog Sada, postavljena je spomen ploča u znak sećanja na tu tragediju.

Izvor: Tanjug / RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com