Početna Danas u gradu Održan štrajk upozorenja u JKP Put

Održan štrajk upozorenja u JKP Put

putari-jk

Štrajk upozorenja održan je jutros u Javnom komunalnom preduzeću Put. U sindikatu kažu da su razlog su neisplaćene zarade i putni troškovi.
U javnom komunalnom preduzeću Put tvrde da nisu dobili oktobarsku platu, i kažu da se plaše da neće na vreme dobiti prvi deo novembarske zarade.

Došao je direktor koji je napravio niz mera, plata je u proseku 30 odsto skinuta, dinamiku isplate redovne zarade postigli smo u aprilu da bi sad opet imali ovaj problem“, kaže Goran Milić predsednik sindikata.

Direktor preduzeća kaže da je 15. oktobar bio rok za isplatu septembarske zarade i da su radnici već sledećeg dana došli sa obaveštenjem da će štrajkovati. On tvrdi da je u poslednjih mesec dana bilo teškoća, zbog kojih plata kasni, ali da je sindikat o tome bio obavešten.

Mi kasnimo sa isplatom dva putna troška, kasnimo tu oktobarsku platu i mi ćemo do kraja već ove nedelje izaći iz blokade, ali ne zato što je neko štrajkovao sat vremena, može da štrajkuje sto jedan sat, već zato što je posao odrađen“, navodi Željko Džakula direktor JKP Put.

Prema rečima predsednika sindikata, problem je to što, između ostalog, kredit nije realizovan na vreme.

Sam nivo poslovanja za ovu godinu i budžet je mali, nivo iskorišćenosti voznog parka je mali i onda ne možemo da očekujemo rezultat. Da je kojim slučajem kredit realizovan na početku građevinske sezone mislim da bi sada imali sasvim drugu priču“, navodi Milić.

Direktor JKP Puta kaže da je preduzeće dobavljačima još uvek dužno 600 miliona, ali je započeto rešavanje i tog problema.

Trebalo se strpiti još koji dan, upravo realizujemo kredit koji je pre svega namenjen dobavljačima, ali isto tako realizujemo i zarađene pare iz grada“, tvrdi Džakula.

Prema najavama sindikata, ukoliko ne bude dogovora sa upravom preduzeća, štrajk će biti generalni.

Autor: RTV
Foto: jkpput.rs