Početna Gradske teme Priključite se humanitarnoj akciji “Magnet za ljubav”

Priključite se humanitarnoj akciji “Magnet za ljubav”

magnet_za_ljubav

Danas je u Dečijoj bolnici pokrenuta humanitarna akcija “Magnet za ljubav” sa ciljem da se prikupe novčana sredstva za nabavku magnetne rezonance (MRI), prateće opreme i prvog specijalnog inkubatora za MRI dijagnostiku prevremeno rođenih beba, novorođenčadi, dece i omladine.

Ovu akcija svečano je pokrenuta baš danas, na Svetski dan prevremeno rođenih beba, a pokrenule su je kompanije MK Group i TDE Services, u saradnji sa Dečijom bolnicom, sportistima i javnim ličnostima.
Zahvaljujući ovoj akciji i nabavci inkubatora koji se može koristiti u aparatu za magnetnu rezonancu, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine biće prva ustanova u Srbiji koja će omogućiti MRI preglede i precizniju dijagnostiku prevremeno rođene dece, istakao je direktor Dečije bolnice Slobodan Grebeldinger.

Naša ustanova obavlja sekundarnu zdravstvenu zaštitu na teritoriji Novog sada i tercijarnu za teritoriju Vojvodine. Mi pokrivamo 650.000 dece i omladine na ovog teritoriji i mislimo da godišnje ovom opremom možemo da pregledamo oko 4.000 pacijenata. Oprema koju nabavljamo vredna je oko 750.000 evra i ovo je oprema koja je neophodna da bi dijagnostika u našem Institutu bila zaokružena, da bi deca u našoj ustanovi mogla da dobiju najbolju moguću dijagnostiku“, rekao je direktor Dečije bolnice.

On je dodao da je smrtnost u ovoj bolnici 0, 375 odsto na godišnjem nivou. “Ovo je podatak kojim se mi hvalimo jer je na nivou velikih medicinskih centara u Evropi. To je rezultat zahvaljujući prvenstveno dobroj volji ljudi koji ovde rade, kao i posebnoj sofisticiranoj opremi koju imamo“.

Prema podacima iz Dečije bolnice, deca sada na magnetnu rezonancu čekaju od nekoliko sati, ukoliko su najhitniji slučajevi, pa sve do 18 meseci, pa se tako može desiti da bolesno dete od godinu dana tek sa tri godine dođe na pregled magnetnom rezonancom. Trenutno se deca upućuju na ovaj pregled u Klinički centar Vojvodine ili u Institut za onkologiju Vojvodine u Kamenici, zbog čega se liste čekanja tamošnjih pacijenata znatno produžuju.
Dodatno, da bi jedno dete dobilo pregled magnetnom rezonancom, najčešće je potrebno anastezirati ga i izvršiti komplikovanu pripremu, a sve to vremenski traje koliko bi trajali pregledi pet odraslih pacijenata.

Kako bi se ovi problemi rešili, MK Group i TDE Services oformili su i fondaciju u čije je sklopu akcija “Magnet za ljubav”, otvoreni su dinarski i devizni račun, a uskoro će biti oformljen i humanitarni SMS broj. Informacije kako humani Novosađani i društveno odgovorne kompanije mogu da doniraju novac, mogu se pronaći na sajtu www.magnetzaljubav.rs.

Ovoj akciji su se pridružili i sportisti iz Fudbalskog saveza Vojvodine, kao i momci iz “Državnog posla”, a Dejan Ćirjaković je na svečanom otvaranju akcije podelio svoju životnu priču i strahove koje je kao roditelj imao budući da su mu oba deteta prevremeno rođena.

Ja sam proteklih godina čest gost ove bolnice. Oba deteta su mi prevremeno rođena i znam koliko je zdravlje dece krhko i koliko je pravilna dijagnostika važna kako bi se spasili mladi životi. Bez dece nema ni naše budućnosti i zato smatram da svi treba da pogledamo u sebe i osetimo odgovornost i da se pridružimo ovoj akciji, doniramo novac i u najkraćem vremenskom roku našoj deci obezbedimo bolju zdravstvenu zaštitiu“, rekao je on.

Inače, u Srbiji se u proseku pre vremena rodi između 6.500 i 8.000 beba, koja trenutno u Srbiji nigde nemaju mogućnost pravilne dijagnostike, kakvu bi imali da ovakav jedan aparat postoji. Uz magnetnu rezonancu, prateću opremu i specijalni inkubator, MRI pregledi u Dečijoj bolnici biće dostupni pet, umesto dva dana u toku nedelje, a za hitne slučajeve i 365 dana godišnje, 24 časa dnevno, čime bi se spasili mnogi mladi životi.

Autor: 021.rs