Početna Intervju dana Vladimir Gavranjić: Motoherz je servis koji je svima potreban

Vladimir Gavranjić: Motoherz je servis koji je svima potreban

0

mh7

Kažu da ako polovinu vremena svog životnog veka provedeš živeći u jednom gradu, postaješ njen građanin. Ako je verovati onome što pričaju, u pravo ta sudbina je dovela Vladimira Gavranjića u Novi Sad da studira mašinstvo, na Fakultetu tehničkih nauka, i nenadajući se ostane tu i da živi. Rad sa ljudima je ono što ispunjava ovog profesora, a kako kaže što vreme više odmiče čini mu se da mu je to u genima.

Pre nego što je postao profesor bavio se komercijalom koja mu nije bila u struci. Aplikacija “Motoherz” njegov je prvi i jedinstven projekat. Tvorac je mreže koja je u skladu sa današnjim vremenskim tokovima. Moglo bi se reći da je u “trendu”. U razgovoru za naš portal otkrio mi je kako je došao na ideju napravi nešto što može da koristi svima kako kod nas tako i u regionu, što je njegova zamisao.

Kako ste došli na ideju za aplikaciju Motoherz?

Pre nekoliko godina gledao sam jednu emisiju gde je prezentovan jedan tip automobila koji je imao tablice koje su mi zapale za oko i u tom trenutku sam postavio sebi pitanje, šta bi se sve moglo uraditi kada bi se mogla poslati poruka na tablice? Rekao sam to prijateljima i svi su bili oduševljeni. Davnih dana napravljena je varijanta slanja poruka na sličan način, ali sam ipak sačekao dok se nije razvio svet mobilne aplikacije tačnije pristup internetu.

mh6

Na kom principu radi aplikacija?

Aplikacija postaje u celosti aktivna kada se registrujete. Možete je preuzeti u Play Store-iju na android telefonu. Registracija zahteva registarske oznake vašeg automobila i lozinku koju sami osmislite. Kada je urađena procedura prijave ulazi se u MotoHerz okruženje. Time je omogućena komunikacija unutar MotoHerza. Često sam nailazio na pitanje, a šta ako drugi korisnik nije u motoherzu, šta onda. Moj odgovor je bio isto pitanje, kako mislite da pošaljete mejl nekome ko nema mejl adresu? Da bi ste bili deo nečega, morate se prijaviti. Međutim, ova aplikacija nudi mogućnost da pre nego što posaljete poruku proverite da li je ta osoba u sistemu, za razliku od slanja mejla gde vi to ne znate. Prilikom unosa registracije na koju želite poslati poruku, sistem vam javi da li takav korisnik postoji ili ne, ako postoji otvori se polje za slanje poruke.

mh3

Na ovaj način omogućena je komunikacija sa osobama koje lično ne poznajete, možete nekog obavestiti da je osoba ostavila otvoren prozor na svom automobilu, ili da su farovi i dalje uključeni, kao i pomoći kada pauk pokupi automobil, a vi vlasnika obavestite porukom da mu organi vlasti odnose prevozno sredstvo. Osim komunikacije sistem ima razne druge pogodnosti. Postoji dinamičko okruženje koje se stalno menja. Klikom na dugme pretraga, korisnik dobija razne informacije gde je najbliža pumpa, koje vrste goriva ima na toj pumpi, poseduje li restoran, igralište za decu, wi-fi i naravno cene goriva na pupmapa koje se trudimo da ažuriramo. Takođe, može da se dobije informacija gde se nalaze autoperionice, vulkanizeri, servisi… Sve što se odabere pokazuje se na mapi sa svim ažurnim detaljima. Aplikacija takođe sadrži i korisne vesti o bezbednosti saobraćaja, radarskim kontrolama, trenutnim radovima na putu, kao i korisnim brojevima telefona. Svaki aktivan korisnik može da postavlja u aplikaciju određene informacije, tipa upozorenja koja ostali učesnici dobijaju u nekom radijusu koji je predviđen. Na primer, u slučaju radara, kada postavite informaciju na mapi grada gde se nalaze svi učesnici koji su u blizini biće obavešteni. Takođe korisnik bira da li je vidljiv ili ne na mapi. Podaci su javni onoliko koliko korisnik to dozvoli ili napiše o sebi, kao u bilo kojoj drugoj aplikaciji koja ima lokaciju na primer viber ili mape. Ideja celog projekta je da vozač u svakom trenutku ostaje u kontaktu sa svojim kolima i da ima sve informacije vezane za putovanje.

mh5

Zašto je naziv Motoherz, bilo je drugih možda i boljih naziva?

Asocijacija je bila moto automobili, motori, a srce pomoć, radost što i predstavlja srž same aplikacije. Herz je kao internacionalna oznaka svima poznata iz kartaroških igara, pa je to i bila asocijacija.

Profesor ste u srednjoj mašinkoj školi, šta vam je najvažnije u vašoj profesiji?

Definitivno odnos sa učenicima i dobra komunikacija. Takav spoj daje rezultat, a ja se trudim da im na ne tipičan način prenesem znanje i da školu završe tako što će im informacije biti od koristi u životu.

mh2

Šta kažu vaši đaci na vaše inovaciju? Da li je koriste?

Đaci su oduševljeni, predložili su roditeljima da budu korisnici MotoHerz aplikacije. Mogu se pohvaliti da roditelji koji imaju android telefone već su je instalirali.

Kako ispunjavate svoje slobono vreme sem što dobijate ideje koje realizujete?

Vrlo sam aktivan na mnogim poljima. Kao bivši sportista danas se rekreativno bavim fudbalom, basketom, tenisom. Znači mi da se kroz fizičku aktivnost, koju smatram bitnim aspektom zdravog života svakog čoveka, oslobodim stresa koji složićete se nekada ne možete da izbegnete. Svoje slobodno vreme volim da ispunim i kulturnim manifestacijama, jednom rečju stalno sam u pokretu.

Šta je vama moto u životu?

Moj moto je da sve što radim, uradim najbolje što mogu. Za mene je to jedini ispravan put kome težim.

Da li planirate u skorijoj budućnosti još neki patent da postavite?

Da, već radim na tome. Bićete obavešteni kada se objavi.

Šta je potrebno da bi novina opstala u našoj zemlji?

Treba da dospe do korisnika, barem u ovom slučaju. Reklama je ključna stvar u ovakvoj aplikaciji ako želite da se stvari odvijaju ubrzano. Motoherz aplikacija će uspeti iz razloga što je takav servis svima potreban.

Autor i foto: Ljiljana Kozarev