Početna Gradske teme Počeli radovi na izgradnji saobraćajnih površina

Počeli radovi na izgradnji saobraćajnih površina

0

futog ulica

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i v.d. direktora JP „Zavod za izgradnju grada“ Dejan Mandić prisustvovali su početku radova na izgradnji saobraćajnih površina u Ulici cara Lazara u Futogu. U toj ulici izvode se radovi na izgradnji saobraćajnih površina sa odvodnjavanjem, kao i radovi na rekonstrukciji vodovoda.

S obzirom na to da predstavlja glavnu saobraćajnicu u Futogu i da se u njoj nalaze svi bitniji sadržaji Ulica cara Lazara saobraćajno je veoma opterećena, sa velikom koncentracijom vozila, pešaka i biciklista na istoj površini, odnosno na kolovozu.

U narednih 280 dana ćemo zamoliti žitelje Futoga, pre svega one koji žive u Ulici cara Lazara, da imaju strpljenja, jer će Grad Novi Sad i Zavod za izgradnju grada zajedno sa Elektrodistribucijom Novi Sad izvesti potpunu rekonstrukciju ove ključne ulice u Futogu. Očekujem da nakon tog roka Futog dobije pravi bulevar u punom kapacitetu. Zameniće se trotoari, kolovoz, mesta za autobuska stajališta, radiće se atmosferska kanalizacija, zamena vodovoda, a biće urađena i potpuno nova javna rasveta. Ovo je velika investicija u jednom prigradskom naselju na koju smo veoma ponosni, a njena vrednost bez PDV-a je oko 180 miliona dinara – rekao je gradonačelnik Vučević.

futog ulica5

Zbog neujednačenosti regulacije duž trase, projektnim rešenjem ova saobraćajnica podeljena je na nekoliko deonica. U skladu sa tim, ali i usled specifičnosti i obima radova na nadzemnoj i podzemnoj infrastrukturi, radovi će se obavljati parcijalno kako bi se što manje remetilo funkcionisanje stanovništva u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

V.d. direktora JP „Zavod za izgradnju grada“ Dejan Mandić rekao je da se ugovoreni radovi odnose na deonicu od Fruškogorske do Partizanske ulice u dužini od 1150 metara.

U okviru ove deonice radovi će se izvoditi fazno. Prva faza obuhvata potez od Pionirske do Partizanske ulice u dužini od oko 500 metara, dok će se druga faza, od Pionirske do Fruškogorske, izvoditi sledeće godine. Na kompletnoj deonici planirana je izgradnja kolovoza širine šest metara, obostranog parkinga i pešačkih staza širine 1,6 metara, kao i dva para niša za autobuska stajališta. Sem toga, rešiće se i problem odvođenja površinskih voda zacevljenim sistemom čija trasa će ići sredinom kolovoza, a obaviće se i radovi na kabliranju, tj. postavljanju podzemnih elektro-instalacija, na osnovu posebnog ugovora sa „Elektrovojvodinom“ o zajedničkom ulaganju – istakao je Dejan Mandić.