Početna Danas u gradu Održan treći protest “Novinari ne kleče” na Trgu slobode

Održan treći protest “Novinari ne kleče” na Trgu slobode

4_novinari_ne_klece

Novinari i građani i sinoć su se okupili na Trgu slobode, jedinstveni u zahtevu da se smeni ministar odbrane Bratislav Gašić zbog uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović.

Još jednom je poslata poruka solidarnosti struke da novinari neće klečati pred primitivnim ministrima. Ovo je inače četvrto okupljanje medijskih profesionalaca tim povodom i treće u Novom Sadu.

Novinarka Ana Lalić navela je da su novinari i novinarke već duže vreme izloženi najrazličitijim pritiscima, a da se situacija svakodnevno pogoršava.

Disaćemo ti, Vučiću, za vratom i podsećati na svako neispunjeno obećanje. Mogu da nam prete, da nas prate, zabranjuju, ali mi nećemo stati i nećemo otići – istakla je ona.

Ponovo su okupljeni bili solidarni u zahtevima novinara, ali i fotografa.

Zahtevamo od ministra Nebojše Stefanovića da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara. Kako bi se afera u vezi s praćenjem i prisluškivanjem novinara konačno razrešila, tražimo da Tužilaštvo što pre ispita navode iz krivične prijave protiv Stefanovića. Zbog situacije u kojoj su se našle naše kolege u Pančevu, zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku, kako bi zadržali posao. Takođe, tražimo da se pokrene postupak protiv onih koji su prinudili ili pokušali da prinude novinare na učlanjivanje u SNS. Tražimo poštovanje autorskih prava novinara i fotoreportera i protivimo se novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava naših kolega. Ovim tumačenjem dodatno se otežava položaj medija i onih koji u medijima rade. Solidarišemo se s kolegama fotoreporterima, kao što su se i oni solidarisali s nama. Ministru za informisanje Ivanu Tasovcu postavljamo pitanje: Poštovani ministre, šta ste konkretno preduzeli povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki? Iako su u međuvremenu najavljeni izbori, smatramo da bi smena ministra odbrane – koliko god simbolična bila – ipak pokazala neslaganje premijerom s njegovim postupkom. U suprotnom, biće jasno da se Aleksandar Vučić saglasan s uvredom koja je izrečena našoj koleginici, ali i da je lagao kada je obećao Gašićevu smenu. Podsećamo da mediji ne služe za njihovu ličnu promociju već kao kanal preko kojeg bi trebalo da građanima polažu račune o svom radu – navodi se, između ostalog, u proglasu “Novinari ne kleče”.

Razlog za okupljanje bile su i najavljene izmene o autorskim pravima, koje fotografima donose direktnu štetu, jer će njihove fotografije svako moći da krade i objavljuje gde želi, a da pritom neće postojati mogućnost da se sudski goni, te su viđeni i transparenti “Fotografija jeste autorsko delo”. Istovremeno je protest održan ispred Vlade Srbije u Beogradu, ispred Narodnog pozorišta u Nišu, kod Krsta u Kragujevcu, u pešačkoj zoni u Novom Pazaru, ispred Doma kulture u Čačku, ispred stare robne kuće u Šapcu, na Gradskom trgu u Kikindi, kod Rudarske česme u Lazarevcu, ispred zgrade opštine u Mladenovcu i ispred gradske skupštine u Vranju.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs