Početna Danas u gradu Održana 6. manifestacija „Noć istraživača“: Mladi istraživači „Zasijali u noći“

Održana 6. manifestacija „Noć istraživača“: Mladi istraživači „Zasijali u noći“

0

„Zasijajmo u noć“ je naziv šeste manifestacije „Noći istraživača” koja se obeležava širom Evrope. Za Novosađane su organizovane naučne radionice i prezentacije.

20150925_155435Prošle godine tema Noći istraživača bila je u znaku poznatih naučnika, a ove godine su organizatori osmislili da se posetioci upoznaju sa inovacijama koje su obeležile promene u čovečanstvu. Među značajnijim su struja, tranzistor, DNK, štamparska mašina, X zračenje. Na ovoj noći predstavili su se i mladi naučnici iz osnovnih i srednjih škola sa svojim izumima.

20150925_15495420150925_160932„Svake godine se trudimo da imamo novu temu, ove godine se bavimo otkrićima koja su proteklih 100 godina promenila naš svet, imaju ći u vidu da se obeležava i 10 godina ove manifestacije u celoj Evropi napravili smo android igricu za ljubitelje igara, koja se mogla preuzeti do danas. Cilj je bio da se prikupi 8 planeta koje čine sunčev sistem, a da bi osvojili planetu mora se odgovoriti na postavljeno pitanje. Najbolje čeka nagrada koja će biti uručena u toku današnjeg događaja“, rekla je Saša Rakić, sa PMF-a zadužena za odnos sa javnošću.
Ove godine se proslava Noći istraživača poklapa sa proslavom Međunarodne godine svetlosti zbog čega je i dat simbolični naziv Zasijajmo u noć.
Prva manifestacija naučnog karaktera održana je u okviru Marija Sklodovska Kiri pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Želja je bila da se prevaziđe jaz između naučne zajednice i šire javnosti. 2005. Godine naučnici su na ulicama i trgovima, u kulturnim i tržnim centrima kroz interaktivne i zabavne aktivnosti slučajnim prolaznicima pokazali koliko je nauka uzbudljiva.
Ova inicijativa je kasnije prerasla u manifestaciju koja se obeležava svakog četvrtog petka u septembru, danas u 320 gradova Evrope. U Srbiji prva Noć bila je održana 2010. Godine.

Tekst i foto: Ljiljana Kozarev