Početna Politika LSV: Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju

LSV: Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju

0

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas nadležne državne organe zbog činjenice da učenici koji su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica ponovo Evropski dan jezika dočekuju bez kompletnih udžbenika i ocenila da bi nadležnosti u toj oblasti trebalo da se prenesu na Vojvodinu.
lsv
“Svi problemi se mogu izbeći ako se Vojvodini prenesu i vrate ingerencije sa republičkog nivoa u ovoj oblasti, jer postojeće nisu dovoljne da se na kvalitetan način radi na poboljšanju stanja”, navodi se u saopštenju LSV koje je potpisao pokrajinski poslanik Aleksandar Marton.
On je naveo da se službena upotreba jezika i pisma često svodi na “puko ispisivanje” naziva gradova i mesta na više jezika, iako u zakonu jasno piše šta sve i gde se još sve mora ispisivati jezikom i pismom nacionalne zajednice. “Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju i u radu državnih organa, pa problema ima čak i kod pukog ispisivanja ličnog imena u dokumentima. Pored toga, sve je više teškoća i u informisanju, jer privatizacija lokalnih medija vodi u smanjenje minutaže programa na jeziku zajednica”, naveo je Marton u saopštenju povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra.

On je ocenio da su rešenja propisana Ustavom i zakonima često “samo mrtvo slovo na papiru”, što ne doprinosi negovanju i unapređenju vojvođanske višejezičnosti.
Evropski dan jezika, ustanovljen 2001. godine u Savetu Evrope (SE), obeležava se radi skretanja pažnje javnosti na lingvističko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika, kako bi se u većoj meri cenila vrednost i prednosti različitih kultura.

Izvor: 021.rs