Početna Politika LSV: Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju

LSV: Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas nadležne državne organe zbog činjenice da učenici koji su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica ponovo Evropski dan jezika dočekuju bez kompletnih udžbenika i ocenila da bi nadležnosti u toj oblasti trebalo da se prenesu na Vojvodinu.
lsv
“Svi problemi se mogu izbeći ako se Vojvodini prenesu i vrate ingerencije sa republičkog nivoa u ovoj oblasti, jer postojeće nisu dovoljne da se na kvalitetan način radi na poboljšanju stanja”, navodi se u saopštenju LSV koje je potpisao pokrajinski poslanik Aleksandar Marton.
On je naveo da se službena upotreba jezika i pisma često svodi na “puko ispisivanje” naziva gradova i mesta na više jezika, iako u zakonu jasno piše šta sve i gde se još sve mora ispisivati jezikom i pismom nacionalne zajednice. “Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju i u radu državnih organa, pa problema ima čak i kod pukog ispisivanja ličnog imena u dokumentima. Pored toga, sve je više teškoća i u informisanju, jer privatizacija lokalnih medija vodi u smanjenje minutaže programa na jeziku zajednica”, naveo je Marton u saopštenju povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra.

On je ocenio da su rešenja propisana Ustavom i zakonima često “samo mrtvo slovo na papiru”, što ne doprinosi negovanju i unapređenju vojvođanske višejezičnosti.
Evropski dan jezika, ustanovljen 2001. godine u Savetu Evrope (SE), obeležava se radi skretanja pažnje javnosti na lingvističko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika, kako bi se u većoj meri cenila vrednost i prednosti različitih kultura.

Izvor: 021.rs