Početna Srpska Atina Gradska kuća, nekadašnji Magistrat davne 1895.

Gradska kuća, nekadašnji Magistrat davne 1895.

0

Gradska kuća je zgrada u Novom Sadu koja je sedište gradonačelnika Novog Sada. Nalazi se na na Trgu slobode. Iz današnje zgrade gradom se upravlja tek nešto više od 100 godina, ali sama institucija Magistrata stara je koliko i status slobodne kraljevske varoši, od 1748. godine.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Izgradnja Gradske kuće započeta 1893. godine, na mestu porušene “Ferencijane”. Usvojen je projekat proslavljenog novosadskog arhitekte Đerđa Molnara.
Interesantan je sukob oko mesta izgradnje Gradske kuće. Naime, 1893. godine, kada je na inicijativu Svetozara Miletića i njegovih pristalica, doneta odluka o gradnji objekta, javio se problem oko izbora lokacije. Miletić je želeo da se Magistrat podigne na hanskom placu (mesto na kojem se danas nalazi zdanje Matice srpske) u tradicionalnom srpskom kraju Novog Sada, dok su katolici zahtevali da se zdanje podigne na Glavnom trgu, nasuprot njihove crkve. Katolici su pobedili.

Foto:Wikipedia
Foto:Wikipedia

Godine 1895. završeno je velelepno zdanje Magistrata. Reprezentativna neorenesansna palata sa tornjem predstavljala je jedno od najlepših zdanja u gradu. Čeona fasada poseduje istureni rizalit sa snažnim stubovima i arkadom u prizemlju. Na sva četiri ugla palate, nalaze se kupole, a nad rizalitom je mansardni ravan krov.
Na zgradi dominira visoki toranj sa balkonom na kojem su 1907. godine vatrogasci postavili zvono “Matilda” koje je oglašavalo požare u gradu. Na fasadi palate ističu se prelepe alegorijske figure grčkih boginja.
Skulpture je izradio novosadski vajar Julije Anika. U svečanoj sali na prvom spratu slikar Pavle Ružička je na simboličan način uradio obeležja radinosti, zanata i trgovine. U ovoj dvorani je 3. januara 1895. godine održana prva skupštinska sednica u novoj palati, i u njoj su se održavali i čuveni novosadski balovi.

Danas u Magistratu nema više balova, izuzev Novogodišnjeg. U njemu boravi gradska Vlada i njena administracija. Više nema ni zvona “Matilda” (pretopljeno u ratu), ali lepota građevine i njena sećanja još uvek privlače poglede i pažnju radoznalih. Na jednoj od bronzanih tabli koja se nalazi na fasadi Gradske kuće stoje ispisani gradovi pobratimi Novog Sada sa kojima se ostvaruje privredna i kulturna saradnja.

Izvor: Wikipedia