Početna Danas u gradu Održana konferencija za novinare povodom manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10...

Održana konferencija za novinare povodom manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”

Muzeji Srbije Vanja Vucenovic (2)

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je najavlјena manifestacija “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”. Prisutnima su se takođe obratili pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Jovičić i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovlјević-Bugarski.

Manifestacija se i ove godine realizuje pod pokrovitelјstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Grada Novog Sada, a biće održana od 12. do 21. maja uz učešće preko 80 muzejskih i srodnih institucija iz cele zemlјe koje će besplatno otvoriti vrata publici od 10.00 do 22.00 časa. Tokom manifestacije posebno će biti obeležen Međunarodni dan muzeja 18. maja i Evropska noć muzeja 21. maja.

Grad Novi Sad i Gradska uprava za kulturu podržavaju i ove godine manifestaciju “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”. Ona je izuzetno bitna iz više razloga, a jedan od najvažnijih jeste afirmacija muzejske delatnosti i približavanje svega onoga što naši muzeji poseduju široj publici. Tokom trajanja manifestacije naši sugrađani se mogu na pravi način upoznati sa bogatom arhivskom građom kojom muzeji i ustanove kulture raspolažu. Grad Novi Sad i ovom značajnom manifestacijom pokazuje da je ozbilјan kandidat za prestižnu titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine – rekao je Vanja Vučenović i zahvalio je svima koji podržavaju ovaj projekat jer, kako je ocenio, na taj način doprinosi se podizanju svesti o značaju kulture uopšte.

Muzeji Srbije Vanja Vucenovic (3)

Direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Jovičić rekla je da je ova godina posebno značajna za Grad Novi Sad jer je ušao u najuži izbor za kandidaturu za EPK 2021. godine.

Zato je naročito važno da na najbolјi način predstavimo kulturu, njene aspekte i forme u kojima ona živi, a to su pre svega muzeji – rekla je Vesna Jovičić.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovlјević-Bugarski je u ime organizatora, kao član organizacionog odbora direktora nacionalnih muzeja, rekla da će u Novom Sadu u manifestaciji učestvovati 13 ustanova, biće otvorene 23 izložbe, održano 28 stručnih i kustoskih vođenja, 15 predavanja, 11 projekcija filmova, 7 koncerata i 20 radionica za decu.

U manifestaciji u Novom Sadu učestvuju: Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske, Muzej grada Novog Sada, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Spomen-zbrika Pavla Belјanskog, Galerija likovne umetnosti Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Arhiv Vojvodine, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Ogranak SANU, a program manifestacije može se preuzeti sa sajta www.muzejisrbije.rs/archives/category/muzeji-novi-sad.

Muzeji Srbije Vanja Vucenovic (4)

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad