Početna Danas u gradu Održana tribina Srbija i evroatlantske integracije

Održana tribina Srbija i evroatlantske integracije

DSC_0016

Javna tribina na temu Srbija i evroatlantske integracije, koju je organizovalo udruženje “Zrno”, koji se vodi sloganom “Male stvari sa puno ljubavi”, održano je u velikoj sali Radničkog doma, uz prisustvo brojnih posetilaca.

Na pomenutu temu, govorili su: general-potpukovnik u penziji Jovan Milanović, pukovnik u penziji Goran Jevtović, novinar i bivši urednik “NIN”-a, Slobodan Reljić, kao i politikolog i pravnik dr Miloš Jovanović.

Tribina je započela svečano i kako dolikuje najavljenoj temi, himnom “Bože pravde”, a završila se pesmom “Vostani Serbie”.

DSC_0004Skup je trajao nešto više od dva sata, a zaključci koji su se nametnuli nakon izlaganja su da Srbija nikako ne bi trebalo da pristupi NATO-u, kao ni Evropskoj uniji, što je svako od govornika detaljno obrazložio na svoj način.

Poseban osvrt dali su, nažalost, uvek aktuelnom problemu Kosova i Metohije.

dr MIlos JOvanovic

Pukovnik u penziji, Goran Jevtović, rekao je:
Evropska unija i NATO su dve strane iste medalje. Evropska unija je najvažniji saveznika NATO-a, sa kojim ima zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.

Pukovnik Jevtović spominjao je i program IPA, i njegovim direktnim štetnostima našoj državi i zakonodavstvu o kome se veoma malo govori, odnosno nije javnosti približen na pravi način.

IPA – Instrument pretpristupne pomoći, evropski je program namenjen pružanju pomoći državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU kako bi usvojile njene standarde.

general Jovan Milanovic

Cilj programa je da se pomogne javnim, državnim, institucijama, nevladinom i privatnom sektoru, kako bi prilagodio svoj zakonodavni okvir pravnoj tekovini Europske unije, kao i pripremanje države za korištenje strukturnih fondova. Ovaj program se primenjuje u dve kategorije: za one sa statusom potencijalnog kandidata za članstvo i državama kandidatkinjama, pri čemu se za poslednje osiguravaju sredstva za finansiranje projekata koji će omogućiti potpuno usklađivanje zakonodavnog okvira s pravnom tekovinom Evropske unije.

Evropska unija i NATO imaju dve formalno razdvojene komande, ali suštinski nastupaju zajedno. Mi prisustvujemo nastavku oružane krize, tačnije neoružanih dejstava koji nastavljaju svoj cilj u pravcu Kosova i Metohije, koje je duhovno središte naše zemlje, ali i veoma vredno rudno – mineralno bogatstvo.

DSC_0025

Slobodan Reljić, novinar i bivši urednik “NIN”-a na ovu temu između ostalog, rekao je:

Da smo mi slaba zemlja, ne bi se oni nama bavili četvrt veka. Važno je da shvatimo svet u kome živimo i da ne idemo u kontra pravcu. Amerika je zemlja koja ne ume da vlada svetom i koja nikad nije dobila ni jedan rat. Sa odlaskom Miloševića nestaju i poslednji elementi suvereniteta ove države.

General u penziji, Jovan Milanović, koga su strani mediji nazvali “srpska krtica u NATO-u”, govorio je o svom vojnom zadatku u Americi, planovima NATO- a, koje je uspeo da osujeti saznavši strogo čuvane vojne tajne i o svom nedavnom učešću u emisiji “Da, možda, ne”.

U pomenutoj emisiji izjavio je da će se NATO raspasti, da smo mi ustvari u produženom drugom svetskom ratu i da NATO neće moći da ostane u ovom obliku, jer će Evropa morati da okrene leđa Americi.

DSC_0018

Najmlađi govornik ovog skupa, politikolog i pravnik, dr Miloš Jovanović, koji se školovao u Francuskoj na prestižnim univerzitetima, i kako sam kaže, proveo tamo više od pola svog života, detaljno je obrazložio sa pravnog aspekta svoju tezu o tome zašto evroatlantske integracije nisu dobre za Srbiju. Dr Jovanović je inače stručnjak za međunarodno pravo.

Ovo je bila samo jedna u nizu tribina koju je organizovalo udruženje “Zrno”, a koje je od opšteg značaja za naš narod i podizanje svesti ljudi o situaciji u kojoj se trenutno nalazimo.

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: Željko Savić