Početna Gradske teme Stara streljana Eđšeg u novom izdanju

Stara streljana Eđšeg u novom izdanju

streljana-edjseg-01_gradnjars

Devastirani objekat u Novom Sadu je nakon opsežne adaptacije dobio novo ruho, međutim to nije bilo dovoljno da Eđšeg vrati reputaciju najboljeg mesta za okupljanje u gradu.

Zdanje Novosadskog streljačkog udruženja, u javnosti poznato kao Eđšeg, ima veoma dugu istoriju u kojoj beleži i trenutke slave i trenutke potpunog poraza. Iako su se nekada u njemu održavali balovi i banketi, nakon Drugog svetskog rata i nacionalizacije, ovaj objekat je potpuno zanemaren i to toliko da je krajem 20. veka bio potpuno devastiran.

Iako je 2000. godine urađen novi krov, kako enterijer ne bi više kisnuo, prava rehabilitacija Eđšega izvedena je septembra 2010. do juna 2012. godine sredstvima Grada Novog Sada. Kako se navodi u opisu Društvu arhitekata Novog Sada, Stara steljana je osim restauracije, sanacije i rekonstrukcije originalnih elemenata zahtevao najsavremenije instalacije – podno grejanje, klimatizaciju i provetravanje, funkcionalno i dekorativno osvetljenje, ozvučenje prostora i dojavu požara i krađe.

streljana-edjseg_foto_gradnjars

Zanimljivo je da je ovo prvi objekat kulturnog nasleđa na kojem su primenjeni obnovljivi izvori energije – geotermalne sonde postavljene u dvorištu zgrade, a koje omogućavaju akumulaciju toplotne energije zemlje koja se daljom preradom u sistemu koristi za potrebe objekta.

Ne manje zahtevni bili su slikarsko-konzervatorski radovi na plafonu svečane sale koje je sa uspehom izveo tim slikara – konzervatora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina. Raskošno ukrašen plafon bio je značajno oštećen, pa je tek na osnovu istražnih sondi donesen zaključak o načinu njegove obrade. Odabirom svetlo oker, bele, zlatne boje, napravljen je korak dalje u isticanju raskoši sale. Nažalost, početna ideja da zgrada Stare streljane ponovo otvori svoja vrata i kao nekada, okupi građanstvo Novog Sada koje će u njemu uživati i čuvati ga, ipak nije realizovana.

Nema žamora ljudi niti zvuka muzike, kao nekad. Samo stari sjaj koji odzvanja prazninom – kaže arhitekta Tatjana Zagoričnik, koja je radila na izradi novog projekta rekonstrukcije grba i dekorativne plastike u Eđšegu.

Sala je zbog svoje veličine, širine i raskoši idealna za održavanje koncertno-muzičkih manifestacija, kao i raznih svečanosti i banketa.

Investitor rehabilitacije Stare steljane bio je Grad Novi Sad, projekat je uradio DE studio H.E.G.S. Novi Sad, a radove je izvodio GP Grading, NPN Gradnja Novi Sad kao i Pokrajinski Zavod za zaštitu spomenika kulture, Petrovaradin.

Izvor: Gradnja.rs
Foto: Gradnja.rs