Početna Danas u gradu Održano predavanje o stvaralaštvu Danice Jovanović u GMS

Održano predavanje o stvaralaštvu Danice Jovanović u GMS

0

Predavanje “U susretu sa delom Danice Jovanović” održano je juče, 10. novembra, u Galeriji Matice srpske.

Dr Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti tumačila je izložene slike i crteže Danice Jovanović u novom svetlu. Hronološki raspon izloženih radova – od crteža s početka umetničkih studija u Minhenu, do njenog najzrelijeg rada “Ciganka” (Glava žene) – nametnuo je potrebu da se to tumačenje realizuje kroz sagledavanje procesa formiranja ličnosti Danice Jovanović, posebno kroz proces emancipacije na tada jedino moguć način za umetnicu iz vojvođanske i srpske sredine kroz nacionalnu dimenziju.

Stvaralaštvo Danice Jovanović delom izražava taj proces, i daleko više je prisutan u njenim preokupacijama literaturom, istorijom i nastojanjima. Kroz predavanje je bilo ukazano upravo na te preokupacije i kako su se one odrazile u kratkom stvaralačkom radu ove umetnice.

Kako bi se stekla celokupna slika o težnjama Danice Jovanović bio je neophodan uvid, ne samo u njenu slikarsku zaostavštinu, već i u njenu prepisku, kontakte s drugim umetnicima, mesta gde je boravila i, konačno, splet okolnosti koji je doveo do prerane smrti 12. septembra 1914. godine.

Izvor: 021
Foto: NsHronika