Početna Danas u gradu Održano takmičenje srednjoškolaca u poznavanju saobraćajnih propisa

Održano takmičenje srednjoškolaca u poznavanju saobraćajnih propisa

040ps

Uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja petu godinu za redom organizuje projekat “Semaforizacija“ koji ima za cilj povećanje bezbednosti mladih u saobraćaju kroz edukaciju i organizaciju testiranja i kviza na temu bezbednosti u saobraćaju. Učesnike finalnog kviza koji je održan u Srednjoj tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn“ pozdravio je član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar.

Pitanje bezbednosti mladih Novosađana, u različitim segmentima ima izuzetnu važnost za Grad. Prema statističkim podacima svaka četvrta osoba koja strada u saobraćajnim nesrećama je mlada i ova kategorija učesnika u saobraćaju jeste jedna od najugroženijih. Iako maloletne osobe ne poseduju dozvole koje ih obavezuju da steknu opširnije znanje o propisima, oni jesu učesnici u saobraćaju i zato Gradska uprava za sport i omladinu podržava projekte koji im omogućavaju da provere svoje znanje, razreše nedoumice i nauče pravila koja mogu da im spasu život – izjavio je Predrag Svilar.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Zoran Alimpić istakao je da su mladi uzrasta od 18 do 24 godine najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju. On je dodao da ukazivanje na najčešće opasnosti i moguće posledice u saobraćajnim nesrećama mogu da doprinesu smanjenju stradanja i da je Novi Sad lokalna samouprava koja prednjači u takvim aktivnostima.

Projektom „Semaforizacija“ do sada je obuhvaćemo oko 2000 maturanata koji su kroz programe edukacije i kvizova imali priliku da se informišu o značaju poštovanja saobraćajnih propisa, prilikom učešća u saobraćaju. Ove godine u projektu su učestvovali učenici Srednje ekonomske škole „Svetozar Miletić“, Gimnazije „Laza Kostić“ i Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“. Nakon održanih predavanja usledilo je testiranje učenika, a zatim i finalni kviz u kojem je najbolje znanje pokazala ekipa Srednje ekonomske škole “Svetozar Miletić”.

Autor: NsHronika.rs