Početna Danas u gradu Omaž Edit Pjaf – nova predstava Novosadskog pozorišta

Omaž Edit Pjaf – nova predstava Novosadskog pozorišta

pjaf_predstava_thumb_medium600_351

“Piaf marche”, omaž Edit Pjaf u režiji i izvedbi Kinge Mezei, treća je premijera Novosadskog pozorišta / Ujvideki szinhaz u ovoj sezoni. Zakazana je za subotu, 19. decembar, u 19 sati, a reprizno izvođenje je 28. januara.

Predstava će podsetiti na buran život i tragičnu sudbinu ove muzičke heroine. Život čuvene Francuskinje bio je pun borbe i preispitivanja.

Prikazujući vreme u kojem su umetnici morali da prođu veliki put do priznanja, “Piaf marche” progovoriće o ekstremnoj ličnosti osobe čije pesme i danas imaju veliki muzički uticaj i čine značajan deo sveukupnog opusa francuskih šansona.

Projekat se radi u koprodukciji sa subotičkim pozorištem “Deže Kostolanji”, a u Novom Sadu premijerno će biti izveden na dan kada bi Edit Pjaf napunila sto godina.

Edit Pjaf najveći je umetnik francuske šansone. Kad bi počela da peva ta je sitna, gotovo neprimetna žena opčinila sve. Glas joj je bio jak, pomalo prigušen, karakterističnog akcenta. Svoje pesme doživljavala je ekstatično i publika je mogla da oseti ponižavajuće siromaštvo, potčinjenost, muku, ali i užitke ljubavi.

Čak ni na vrhuncu slave nije zaboravljala svoje poreklo. Koliko god da je zarađivala, uvek je bila bez novca. Bila je velikodušna, rado je pomagala svima koji su joj se obratili. Otkrila je i finansirala neke od najvećih umetnika: Iva Montana, Žilbera Bekoa, Šarla Aznavura, Žorža Muskakija. Kao umetnik, ređala je uspeh za uspehom, svet joj je ležao pod nogama, ali je ona sama privatno uvek bila nesrećna.

Ideja za ovakvu Pjaf već jako dugo postoji u mojim mislima, još od vremena kad sam u režiji Ljuboslava Majere odigrala ulogu Edit Piaf u “Ružičastoj smrti” Ljubomira Feldeka koja govori o životu pevačice poslednjeg dana njenog života. Ta predstava bila je bazirana uglavnom na prozi, dok je ova nova bazirana na pesmama. Ovo nije tradicionalna pozorišna predstava, nije ni biografska drama, više je na granici koncerta i pozorišne predstave. Dramaturgija predstave bazirana je na šansonama Edit Piaf. Polazne tačke su njeni autobiografski spisi, a ovi tekstovi su samo orijentacija koja služi da se bolje upoznaju karakteristike njene ličnosti. Njen karakter, osnovne crte ličnosti, tuga, radost, raspoloženje… Sve to možemo osetiti kroz njene pesme. Zapravo, ovom predstavom želim da progovorim o njenom tragičnom životu, o borbi sa samom sobom, osećaju krivice, očaju, uspehu, neuspehu… Ujedno, tom pričom daćemo i uvid u vreme u kojem je živela. Junak predstave je njen partner kroz ceo život. On je pronalazač, učitelj, ljubavnik i suprug, kao i prijatelj, saučesnik i njen čuvar. Izbor pesama čine i poznate šansone, ali i neke koje su, iako prava remek dela, manje poznata široj javnosti – kaže Kinga Mezei koja igra Edit Pjaf.

Lik njenog muškarca tumači Ištvan Kereši, a klavirska pratnja poverena je Ivanu Vargi.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs