Početna Danas u gradu Otvaranje bazena na Spensu do kraja godine

Otvaranje bazena na Spensu do kraja godine

0

Sanacija bazena na Spensu trebalo bi da bude gotova do kraja godine, a Grad će predložiti Spensu da se oduži građanima tako što ulaz neće naplaćivati.

U toku je završna faza postavljanja cementne košuljice, uz laserske uređaje koji prate nivelaciju. Do sada su ugrađeni novi izlivni sistemi, kojih ima neuporedivo više nego ranije, a uređen je i prelivni sistema uz zamenu čitavog tzv. reflekt tunela sa LED rasvetom.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, Spensu su date dodatne pare da kupi start blokove za takmičenja.

– Po prvi put ćemo imati olimpijski zatvoreni bazen na Spensu po FINA standardima, pošto je ranije bio problem u vezi sa dužinom, ali i geometrijom bazena – rekao je Vučević i dodao da je zadovoljan dinamikom radova, a koji nisu nikada ni stajali.

– Grad Novi Sad će predložiti Spensu da se oduži građanima, da damo besplatan bazen za građane, u kapacitetima u kojima bazen može da primi ljude – rekao je gradonačelnik Novog Sada uz napomenu da se i u malim bazenima trenutno radi podbazenska tehnika.

Kako je tokom obilaska rekao gradonačelnik, ni dinara iz budžeta Grada nije dato za dodatne radove, već je izvođač platio sve.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu Srđan Kolaković je istakao da je zbog specifičnosti bazena, ponovo rađen statički proračun i ojačana je ploča bazena sa karbonskim trakama u dužini od 1200 metara.

– Reč je o veoma složenim aktivnostima i predostrožnim merama koje traže vreme, i zato molimo građane za strpljenje – pojasnio je Kolaković.

Prema njegovim rečima, nedavno je završana najosetljivija faza, a nadzorni organ je zadovoljan sa radom izvođača. Ipak, to neće odložiti probu opterećena.

Kolaković je dodao da će biti postavljene pločice nemačkog proizvođača “Buktal”.

Inače, ove nedelje se završavaju radovi na konstrukciji bazena, a otpočinju zanatski radovi. Prema stavu nadzornog organa, svi materijali su poručeni i uskoro će pristizati.

Tokom obilaska radova, gradonačelnik Miloš Vučević je naglasio da će do kraja godine biti završeno pokrivanje olimpijskog bazna na Sajmištu, a onda će plivački klubovi tamo trenirati, dok će bazen na Spensu biti na raspolaganju građanstvu za rekreaciju. Takođe, najavio je i projektovanje i izgradnju kompleksa zatvorenih bazena u Futogu.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad