Početna Danas u gradu Otvoren Dino-park u Novom Sadu

Otvoren Dino-park u Novom Sadu

0

dino-park---mapa_660x330

U Novom Sadu danas je otvoren Dino-park koji čiju stalnu postavku čine replike 24 dinosaurusa iz perioda mezozoika, a raspolaže i dečijom igraonicom i drugim sadržajima namenjenim najmlađima.

Dino-park je prve posetioce primio pre dva dana, a danas je održano zvanično otvaranje koje je simbolično označeno lomljenjem pinjate u obliku dinosaurusa u kome su pored brojnih mališana učestvovali i muzičar, zabavljač i kompozitor pre svega pesama za decu Minja Subota i njegov kolega, kompozitor, aranžer i producent Jovan Joca Adamov.

Dino park se nalazi u neposrednoj blizini Sportsko poslovnog centra “Vojvodina” (SPENS), na lokaciji koja je decenijama bila zapuštena, a koju su radnici JKP “Gradsko zelenilo” potpuno uredili i sada je namenjena pre svega najmlađima.

Portparolka Fondacije “Dino-park deci na dar” Milana Krstin rekla je novinarima da stalnu izložbu Dino-parka čine replike 24 dinosaurusa iz perioda mezozoika, od kojih je većina multimedijalnog tipa, odnosno ispušta zvukove i pokreće pojedine delove tela.

“Pored replika dinosaurusa Dino-park raspolaže i dečjom igraonicom prilagođenom za decu uzrasta do 12 godina, bioskopom 12 D, “Dini Dig Site” prostorom ispunjenim peskom u kome malisani mogu da se igraju arheologa i iskopavaju fosile dinosaurusa, “Dino teatrom”, odnosno binom na kojoj će gotovo svakodnevno biti izvođene pozorišne predstave za decu, muzički i drugi programi namenjeni najmlađima, “Dino zoo vrt” sa dva poni konjića koje deca mogu jahati, a tu je i bogato opremljena suvenirnica”, rekla je Krstin.

Savetnik direktora za medije JKP “Gradsko zelenilo” Ivan Nožinić je rekao da se nada da su Novosađani zadovoljni novom turističkom atrakcijom koju su otvaranjem Dino-parka dobili u svom gradu.

On je kazao da se Dino-park prostire na površini od 1,7 hektara i da se uređenje tog prostora uklapa u akciju “Parkovi umesto deponija” koju je pre dve godine inicirao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Ugovor sa Fondacijom “Dino-park deci na dar” je potpisan na četiri godine, a predviđeno je da park tokom godine radi od marta do novembra i to svih sedam dana u nedelji”, kazao je Nožinić.

Prema njegovim rečima, Dino-park će se vremenom dopunjavati novim sadržajima, a oni koji će u najskorije vreme biti aktivirani su adrenalin park i streljana, a od 3. maja sa radom počinje i “Dino rođendaonica”.

Malisani i njihovi roditelji imaju priliku da nauče više o dinosaurusima i periodu iz istoriji planete zemlje kada su te džinovske životinje bili njeni stanovnici i to od stručnih vodiča koji će ih upoznati sa karakteristikama svakog od dinosaurusa čije replike su izložene u Dino-parku.

Celodnevna ulaznica za decu košta 200 dinara, za odrasle 300 dinara, a za mališane uzrasta do tri godine ulaz je besplatan. Boravak u parku za posetioce je neograničen u okviru radnog vremena.

Autor: RTV
Foto: JKP Gradsko zelenilo