Početna Danas u gradu Otvoren Sajam omladinskog turizma

Otvoren Sajam omladinskog turizma

0


Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sinoć je u Gradskoj kući u Novom Sadu otvorio Sajam omladinskog turizma, koji šesti put organizuju Centar za mir, kulturu i turizam, Egzit tim, Fondacija Egzit i Turistička organizacija Novog Sada. Udovičić je naglasio da je Novi Sad istinski grad mladih, jer se u njemu o omladini ne govori samo na ovakvim manifestacijama, već intenzivno i kontinuirano tokom čitave godine.

Izdejstvovali smo pobedu na međunarodnom nivou, pobedili mnogo razvijenije zemlje u trci za Omladinsku prestonicu Evrope, a Novi Sad može da se diči time da je jedina evropska prestonica i kulture i omladine, čime su zauvek pomerene granice – rekao je Udovičić.

On je istakao da će narednih sedam dana Novi Sad biti sveobuhvatno ogledalo Srbije i Vojvodine.

Zajednička želja nam je da se mladi gosti sa osmehom vrate u Novi Sad i Srbiju, da prenesu najlepše utiske u svoje gradove i domovine i da motivišu i svoje vršnjake da dođu kod nas, kazao je Udovičić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podsetio je da Sajam omladinskog turizma predstavlja najavu najpoznatijeg muzičkog festivala u ovom delu Evrope i nukleus iz kojeg je krenula ideja da Novi Sad bude Omladinska prestonica Evrope.

Upravo sa ovog sajma smo krenuli u tu pobedničku trku i doneli prošle godine titulu u naš grad. To smo uspeli svi zajedno, uz veliku podršku države i ponosan sam što imamo ovakav tim mladih, jer to daje snagu da istrajemo i borimo se ne samo u ovoj oblasti, već i kad se suočavamo sa drugim problemima – rekao je Vučević.

Direktor Egzit Festivala Dušan Kovačević istakao je da Sajam omladinskog turizma iza sebe ima već dve ozbiljne tekovine.

Prva misija mu je bila da poveže region, što je počelo da se ispunjava širenjerm Egzita u Crnu Goru, Rumuniju i ove godine u Hrvatsku. Druga ozbiljna tekovina Sajma je da je odavde lansirana ideja da Novi Sad bude Omladinska prestonica Evrope, što je takođe ostvareno – kazao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će Novi Sad narednih dana posetiti više od 50.000 stranih i domaćih turista, navodi se u saopštenju pres službe gradonačelnika Novog Sada.

“Youth Fair” već šestu godinu zaredom organizuju Centar za mir, kulturu i turizam, Exit Tim, Fondacija Exit i Turistička organizacija Grada Novog Sada uz podršku Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada i Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Sajam omladinskog turizma, će i ove godine okupiti najatraktivnije omladinske destinacije Balkana. Cilj Sajma je da se kroz zajedničku regionalnu inicijativu Balkan pozicionira kao jedna od najatraktivnijih destinacija za mlade na svetu.

Posetiocima će se u oba dana sajma, predstaviti preko 60 izlagača iz sedam zemalja. Pored upoznavanja sa turističkom ponudom za mlade na teritoriji Balkana, svi koji dođu na sajam moći će da se informišu o tome kako mogu postati učesnici zanimljivih projekata koji promovišu najatraktivnije destinacije. Youth fair će na jednom mestu okupiti sva najatraktivnija mesta u regionu, najrazličitije festivale i manifestacije. Posetioci će besplatno moći da uživaju u raznovrsnim sadržajima Sajma i to od 18:00 do 22:00 časa, oba dana festivala. Posetioci će moći da osete adrenalin ako se oprobaju u nekom od predstavljenih sportova, zaplešu ili se upuste u avanture novinarskog posla u medijskom kutku, uz mogućnost informisanja koji bi fakultet mogli da studiraju.

U muzičkom “Get EXITed” programu prvg dana učestvuju i Dragoljub Đuričić & The Balkan Avalanche, Neozbiljni pesimisti, da bi prvi dan bio krunisan nastupom Ramba Amadeusa.

Muzički program se nastavlja i drugog dana Youth Fair sajma, 4. jula, kada će na Trgu slobode prvo zasvirati Fast as we go far, DJ Master Flow – Jazzysad i plesna škola Swing the Beat, Free Spirits, Deca loših muzičara, a nastup hrvatskog alternativnog rok sastava Let 3, najaviće performans umetnice Nataše Jovičić i Lutkarta.

Na pozornici Katoličke porte će danas od 19:30 časa biti odigrana predstava “Muškarčine”, u režiji Minje Bogavac i Vojislava Arsića. Muzički program u ovom prostoru obezbediće Porta jazz resident band, a sve će to upotpuniti plesne škole uz njihove zavodljive ritmove i pokrete. Na istom mestu će biti i “Art Eco Market”, gde će mladi dizajneri predstaviti svoje rukotvorine svim poklonicima zanimljivih detalja, kao i bogat izbor specijaliteta od hrane.

Ovogodišnje konferencija “Omladinski turizam” biće održana u Kulturnom centru Novog Sada u utorak od 9:30 čas, a na njoj će iskustva razmenjivati predstavnici omladinskih organizacija i turističkih agencija iz zemlje i regiona.

Cilj Sajma je da se kroz zajedničku regionalnu promociju Balkan pozicionira kao jedna od najatraktivnijih destinacija za mlade na svetu. Omladinski turizam predstavlja veliki potencijal za sve države regiona Zapadnog Balkana. Novi Sad će uoči EXIT festivala, na Trgu slobode i u Katoličkoj porti odisati pozitivnom energijom, a naša želja je da se upravo te vibracije prenesu i na sve ostale manifestacije i događaje koji slede tokom leta u Novom Sadu i regionu.

Izvor: RTV/FoNet
Foto: Grad Novi Sad