Početna Danas u gradu Pešački prelazi u Novom Sadu dobijaju LED treptače i senzore

Pešački prelazi u Novom Sadu dobijaju LED treptače i senzore

0

Niška firma “DMV Industrijski kontrolni sistem”, novosadski “Adomne” i somborski “Signal” zajedno će raditi na opremanju pešačkih prelaza saobraćajnom signalizacijom, sa namerom da se poboljša bezbednost pešaka u Novom Sadu.

Ove firme dostaviće Gradu Novom Sadu LED treptače, markere i drugu opremu koja će biti postavljena kod pešačkih prelaza, uz izradu projektnog zadatka po potrebi Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Podsetimo, namera gradskih urbanista je da se na pešačkim prelazima koji su mahom u blizini škola postave znaci sa žutim LED treptačima, senzorima za kretanje pešaka i LED markerima, a tačne lokacije biće poznate kad se uradi projekat.

Sistem će, na osnovu senzora, detektovati prisustvo pešaka i paljenjem žutog treptača i LED markera upozoravati vozače da nailaze na pešački prelaz. Treptači će se aktivirati sa obe strane ulica, a kako bi upozorili vozače koji dolaze iz suprotnog smera.

Grupa ponuđača na tenderu jedina se javila i ponudila cenu od 15,8 miliona dinara za ovu uslugu. Rok za završetak posla je 90 kalendarskih dana, a garantni rok je tri godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay