Početna Danas u gradu Počelo uklanjanje divlje deponije na Temerinskom putu

Počelo uklanjanje divlje deponije na Temerinskom putu

0

Novosadski Gradski odbor Zelene stranke u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem “Čistoća” – Novi Sad započeo je danas, 10. aprila, akciju uklanjanja divlje deponije u gradskom naselju Klisa, na Temerinskom putu (preko puta restorana “Jet Set”). Ovo je samo jedna u nizu predstojećih zajednički planiranih akcija čišćenja grada.

Saradnja sa JKP “Čistoća” – Novi Sad pokrenuta je zalaganjem predsednika Gradskog odbora Zelene stranke, Slobodana Cvetkovića, i predsednice gradskog Saveta za zaštitu životne sredine i odbornice Zelene stranke, Ivane Vujasin, u Skupštini Grada Novog Sada.
Prema rečima direktora JKP “Čistoća”, Vladimira Zelenovića, to preduzeće će uvek podržati ovakve akcije jer one doprinose poboljšavanju uslova života svih Novosađana.

“Mi svake godine na teritoriji Novog Sada uklonimo više hiljada divljih deponija. Govorimo o hiljadama kubika smeća. Takođe, redovno apelujemo na sugrađane da ih ne prave i da smeće odlažu u kontejnere i druge posude namenjene za to. Nažalost, još uvek ima onih nesavesnih koji se o takve apele oglušuju i koji ugrožavaju svoju okolinu. Svakodnevno radimo na tome da grad održavamo čistim i urednim i u tom poslu očekujemo pomoć svih Novosađana”, dodao je Zelenović.

Slobodan Cvetković, predsednik novosadskog Gradskog odbora Zelene stranke, objašnjava da se ovaj problem uspešno može rešiti jedino dobrom saradnjom sa državnim institucijama.

“Ovo je samo jedan deo grada koji je očišćen. Tu smo počeli, ali nikako nemamo nameru da se tu i zaustavimo. Stalnim trudom, radom i zalaganjem članova novosadskog gradskog odbora dokazujemo da Zelena stranka čini sve da poveća kvalitet života naših sugrađana”, ističe Cvetković.

Predsednica gradskog Saveta za zaštitu životne sredine i odbornica u Skupštini Grada Novog Sada, Ivana Vujasin, ističe:

“Važno je edukovati građane kako da na pravilan način odlažu otpad. Apelujem na sve da uvek imate na umu da je za razgradnju otpada u prirodi potrebno vreme. Tako je na primer za razgradnju papira potrebno do dvanaest meseci, žvakaćim gumama do pet godina, plastičnim kesama do hiljadu godina, a staklo se nikad neće razgraditi. Imajte ove podatke na umu. Čisto okruženje je pravo svih nas, i za to ćemo se, zajedno sa našim savesnim sugrađanima, boriti i u budućnosti.”

Broj divljih deponija u našem gradu iz godine u godinu postaje sve veći. One nisu samo ruglo određenih delova grada, već ozbiljan ekološki problem koji, ukoliko se ne sanira na vreme, može imati negativan efekat na životnu sredinu i predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje ljudi, u vidu širenja različitih zaraznih oboljenja.

Zelena stranka je tu da obezbedi zdravu životnu sredinu, i da se bori protiv svakog nesavesnog odlaganja smeća i otpada van deponija.
Ne zaustavljamo se, nastavljamo dalje sa radom.