Početna Danas u gradu Podrška TV seriji o prisajedinjenju Srbiji

Podrška TV seriji o prisajedinjenju Srbiji

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je danas, povodom priprema za obeležavanje 100. godišnjice prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje Srbiji, primio Milovana Vitezovića književnika i dramaturga, kojem je povereno pisanje scenarija za igranu TV seriju i teksta pozorišne predstave o ovom istorijskom događaju, generalnog direktora RTV Miodraga Koprivicu i upravnika SNP Zorana Đerića.

Sagovornici su se složili da ovako značajan jubilej, koji se navršava 2018, predstavlja izuzetan povod i za realizaciju projekata poput snimanja TV serije u produkciji Radio-Televizije Vojvodine (RTV), i pozorišne predstave, koja će premijerno biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu.

Predsednik Mirović je istakao da će Pokrajinska vlada ozbiljno podržati ove aktivnosti, ističući da je reč o nacionalnom projektu od ogromnog značaja.

Predsednik Pokrajinske vlade je uverenja da će realizacija ovog vrednog zajedničkog projekta doprineti da na dostojan način bude obeležena stogodišnjica od kraja Prvog svetskog rata i prisajedinjenja, događaja koji je nepravedno dugi niz godina bio u drugom planu.

Mirović je rekao da je Pokrajinska vlada započela pripreme za osnivanje Muzeja prisajedinjenja, čijim će otvaranjem takođe biti obeležen stogodišnji jubilej, kao i nizom naučnih, kulturnih, umetničkih i drugih manifestacija.

Milovan Vitezović, kojeg televizijska publika, uz ostalo, pamti po scenariju TV serije “Vuk Karadžić”, kao i ostali gosti, zahvalili su se na ovoj podršci predsedniku Miroviću, jer je reč o istorijski izuzetno značajnom povodu koji traži temeljan pristup, gde će biti uključen i veliki tim saradnika, kako bi ovaj značajan poduhvat bio verno i kvalitetno predstavljen.

Današnjem prijemu prisustvovao je i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay