Početna Danas u gradu #Podrži: “Hoću Tijanin” danas na Trgu slobode

#Podrži: “Hoću Tijanin” danas na Trgu slobode

tijana-juric-1

Akcija “Hoću Tijanin zakon! #Podrži” sa ciljem izmene Zakona o policiji održaće se u nedelju, 28. juna, na Trgu slobode u 18 časova.

“Hoću Tijanin zakon! #Podrži” je, prema rečima organizatora, javni, građanski, vanstranački skup koji ima za cilj promenu člana 72. Zakona o policiji koji reguliše vreme između prijave nestanka maloletne osobe i kretanja u akciju potrage.

Kako kažu, sadašnjim zakonom je vreme regulisano na 48 sati od prijave nestalog, dok bi izmenom ovog člana vreme bilo svedeno na minimum – tačnije, akcija potrage bi krenula od momenta prijave.

Predlog izmene člana 72. Zakona o policiji, poznatiji kao ‘Tijanin zakon’, sačinili su stručnjaci sa novosadskog Pravnog fakulteta, a na inicijativu Igora Jurića, oca tragično nastradale Tijane.

Sam predlog izmene je predat nadležnima još 30. avgusta 2014. godine, ali do danas se nije našao u proceduri za usvajanje, iako je bilo najava da će ući u proceduru.

Skup počinje u 18 časova, trominutnom tišinom kao znakom mirnog protesta. Nakon tišine, okupljenima će se obratiti Igor Jurić, Tijanin otac i inicijator promene zakona i Vladimir Jovanović ispred neformalne grupe građana “Dva minuta tišine” kao organizatora nedeljne akcije.

Tokom akcije biće postavljen i štand humanitarne fondacije “Fondacija Tijana Jurić” na kojem će biti prodavane majice sa Tijaninim likom, a sav prihod će ići u humanitarne svrhe.

Izvor: 021.rs