Početna Danas u gradu Pogled na gradonačelnika kroz objektiv foto-reportera Vladimira Jovanovića: Da li među kandidatima...

Pogled na gradonačelnika kroz objektiv foto-reportera Vladimira Jovanovića: Da li među kandidatima postoji idealan?

0

4bb58412-8b4e-4a78-a2f1-33587d9e1dcc

Vladimir Jovanović, foto-reporter, organizator grupe građana “2 minuta tišine”, otac devojčice Ire, odgovorio je na pitanja u vezi sa predstojećim izborima.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Da ne bih bio previše negativan, reći ću da su imali i pozitivnih momenata. Kao na primer koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja. Ali moram ipak navesti i ozbiljne propuste kao i ne reagovanje u određenim situacijama. Rušenje banke kod Pošte da bi se sazidala zgradurina čime je izmenjen regulacioni plana Grada po pitanju spratnosti, zatim prodavanje placa kod SPENS-a na kojoj se nalaze sportski tereni, ideja da se razruši pola parka kod Železničke stanice radi Dino parka, dozvoljavanje koalicionim partnerima da prave kojekakve veoma nepromišljene poteze… Ovi primeri svakako nisu ni za diku, ni za ponos, jedne gradske vlasti. Primera ima na žalost mnogo!

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Prva stvar koju bi nova vlast trebalo da uradi u Novom Sadu je da izbor pojedinih direktora javno komunalnih preduzeća ne bude po partijskom ključu nego da objave konkurse i da zaposle prava, stručna lica koja znaju i šta i kako treba da rade. Drugo, da više pomognu mesnim zajednicama u realizaciji projekata za poboljšanje života u njima. Treće, da počnu da slušaju građane!

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Idealni gradonačelnik Novog Sada bi bio onaj koji shvata da je Novosađanin. Onaj koji zna kako svaki građanin diše. Onaj koji sluša svoje sugrađane. Onaj koji zna da lupi šakom o sto prema odlukama viših instanci (Pokrajina i Republika). Onaj koji će smeniti svakog iz svog okruženja ko počini krivično delo. Onaj koji će poštovati sve građane Novog Sada, bez obzira na veru, etničku grupu, seksualnu orijentaciju, invaliditet, obrazovanje, kulturu… Onaj koji će nakon mandata moći slobodno da se prošeta gradom bez obezbeđenja i bez maskiranja. A da li imamo takvog kandidata među ponuđenima?

Autor: Varvara Lazarević
Foto: Privatna arhiva