Početna Danas u gradu Predavanje Fabrisa Turoa u Zavodu za kulturu Vojvodine

Predavanje Fabrisa Turoa u Zavodu za kulturu Vojvodine

plakat-fabris-jpg_660x330

U ponedeljak, 16. maja u 19 časova, gost Zavoda za kulturu Vojvodine biće dr Fabris Toro, koji će u okviru projekta “Evropske perspektive održivog razvoja kulture” održati predavanje “Kulturne politike u Francuskoj”.Predavanje će biti održano na engleskom jeziku, a prevod je obezbeđen.

Uvodnu reč će dati Biljana Mickov, a u razgovoru nakon predavanja učestvovaće i dr Ivana Volić.

Gost predavač je dr Fabris Turo (Fabrice Thuriot), doktor pravnih nauka, profesor i predavač iz oblasti kultunih politika na Univerzitetu u Remsu i na Univerzitetu Paris I – Sorbona, Francuska. Član je mnogih ekspertskih mreža (koje rade u sklopu EU komisije) za razvoj kulture u Evropi i severnoj Americi.

Predavanje će predstaviti ključne elemente nacionalne, regionalne i lokalne kulturne politike Francuske. Francuska nacionalna kulturna poltika ima dugu tradiciju razvoja lokalnih politika koja se sprovodi po planu zvanične politike. Lokalne vlasti troše mnogo više novca za kulturu od Ministarstva kulture i imaju značajnu autonomiju da razvijaju sektor kulture na svojim teritorijama. Predavanje će analizirati evoluciju kulturni politika u kontekstu krize. Da li su privatno – javna partnertsva kompatibilna sa participacijom građana? Šta mogu kreativne industrije i održivi razvoj da donesu njima samima (građanima)? Pokušaće da odgovori na ta pitanja sa konkretnim primerima.

Pored profesora Fabrisa Turoa, u razgovoru će učestvovati i dr Ivana Volić, doktor nauka iz oblasti menadžmenta u kulturi i kulturne politike, docent na Fakultetu za sport i turizam-Tims u Novom Sadu. Ona će predstaviti rezultate nedavno završenog projekta “Terensko istraživanje stanja u sektoru kulture Novog Sada” – više o istraživanju možete naći na sajtu bazakulture.rs. Ovaj panel će podstaći diskurs u kontekstu razvoja kulturne politke kod nas i razmenu iskustva sa kolegama iz Francuske.

Izvor: RTV
Foto: Promo/kultura-vojvodina.org.rs