Početna Gradske teme Osnovano Društvo matematičara Novog Sada

Osnovano Društvo matematičara Novog Sada

0

Thinkstock 484762258

U subotu, 14. maja, u prepunom amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu osnovano je Društvo matematičara Novog Sada (DMNS).

Skup je otvorila dekan PMF dr Milica Pavkov Hrvojević, koja je naglasila koliko je važno da se stručna društva poput DMNS aktivno uključe u promociju matematike, fizike i uopšte svih nauka.

Za predsednika Društva je jednoglasno izabrana dr Rozalija Madaras, redovni profesor PMF u Novom Sadu, a Upravni odbor čine eminentni profesori Univerziteta u Novom Sadu dr Siniša Crvenković, dr Vojislav Petrović, dr Đura Paunić, dr Mirko Budinčević, dr Nebojša Ralević, zatim direktor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” dr Radivoje Stojković, kao i direktorka Gimnazije “Isidora Sekulić” mr Ružica Vukobratović.

Pored predsednika i Upravnog odbora, izabrani su i ostali organi DMNS i usvojen je statut Društva. Posle Osnivačke skupštine, specijalan gost PMF, profesor Tristan Hübsch (Howard University, Washington DC, USA), održao je veoma zanimljivo predavanje pod naslovom “Sinhronicitet u matematičkim i fizičkim otkrićima: slučajnost ili smisao?” U predavanju profesora Hübscha istaknuto je koliko je saradnja i rivalstvo između matematičara i fizičara tokom istorije pozitivno uticalo na razvoj obe oblasti.

Predviđeno je da DMNS postane kolektivni član Društva matematičara Srbije (ono što se ranije zvalo podružnica DMS) i time svojim članovima omogući pogodnosti koje DMS nudi svojim članovima. Društvo matematičara Novog Sada će svoje aktivnosti usmeriti na tri glavne teme: rad sa mladima, pre svega talentovanim srednjoškolcima, organizacijom takmičenja i pripremom učenika za takmičenja, problemi nastave matematike u srednjim školama – planovi, programi, kriterijumi, standardni, stručna usavršavanja i uopšte problemi koji tište profesore matematike, popularizacija matematike – organizacija raznih festivala, izložbi, panela, manifestacija u cilju promocije matematike.

Redovan član Društva matematčara Novog Sada može postati svaki državljanin Srbije ili strani državljanin koji se bavi matematičkim ili srodnim naukama, profesionalno ili na neki drugi način. Među prvim aktivnostima DMNS biće okrugli sto o problemima organizacije matematičkih takmičenja u Srbiji, kao i skup namenjen pre svega maturantima srednjih škola, koji se premišljaju koju od srodnih studijskih programa da odaberu prilikom upisa na univerzitet.

Za sve informacije zainteresovani mogu da se obrate na e-mail adresu: dmns@uns.ac.rs.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here