Početna Danas u gradu Predavanje o životu Save Šumanovića “Poslednji put u Parizu”

Predavanje o životu Save Šumanovića “Poslednji put u Parizu”

sava-sumanovic,-engleskinje-u-parizu,-1925

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu danas u 18 časova, u okviru pratećeg programa izložbe “Jedna francuska epizoda Save Šumanovića”, biće održano predavanje “Poslenji put u Parizu”.

U jesen 1928. godine Sava Šumanović otputovao je u Pariz srećan nakon uspele i rasprodate samostalne izložbe u Beogradu. Pored remek-dela koja je doneo iz Pariza, kao što su “Pijani brod” i “Doručak na travi”, na pomenutoj izložbi našlo se i dvadesetak pejzaža nastalih tog leta u Šidu.

Iznenadna inspiracija okolinom, koja mu do tada nije bila interesantna, imala je daleko veći značaj za njegov dalji rad nego što se u početku dalo pretpostaviti.

Život Save Šumanovića tokom tog poslednjeg boravka u Parizu, njegove dileme, strepnje i namere biće predmet predavanja, a temu će predstaviti Vesna Burojević, direktorica Galerije slika “Sava Šumanović” u Šidu.

Izložba “Jedna francuska epizoda Save Šumanovića” nastala je u saradnji Galerije Matice srpske sa Galerijom slika “Sava Šumanović” u Šidu, Francuskim institutom u Srbiji i prof. dr Lidijom Merenik, istoričarkom umetnosti.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo / GMS