Početna Danas u gradu Premijera baleta “Ko je najmoćniji na svetu?” danas u SNP-u

Premijera baleta “Ko je najmoćniji na svetu?” danas u SNP-u

0

balet_SNP

Balet za decu i odrasle “Ko je najmoćniji na svetu?” kompozitora Bohuslava Martinua, biće premijerno izveden danas, 5. marta, na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta.

U muzici Bohuslava Martinua, značajnog češkog kompozitora s početka 20. veka, spajaju se uticaji češkog muzičkog folklora, francuskog impresionizma, srednjoevropskog neoklasicizma i američke primenjene muzike. Smatra se predstavnikom generacije koja je nastojala da tradicionalne formalne okvire ispuni novim sadržajima. Osnovne odlike Martinuove umetnosti su humanost i ljubav prema čoveku.

Svetska premijera komičnog baleta “Ko je najmoćniji na svetu?” bila je 31. januara 1925. u Nacionalnom teatar u Brnu, Češka.

Koreograf komada je gost iz Nemačke Vladimir Semjonovič Feđanin. Veoma je zanimljiva njegova priča o tome kako je nastao ovaj balet. Nagovestio nam je da ga je na to podstakla jedna neobična mišica. Za interesantnu, živopisnu scenografiju zadužen je Saša Senković, a za šarenilo veselih kostima kostimograf Senka Ranosavljević.

Ovaj balet za decu i odrasle je priča o ljubavi koja je toliko moćna da može da pobedi svaku silu i savlada svaku prepreku uz pomoć prijatelja.

U solističkim ulogama se pojavljuju: Petao, Princeza mišica, Princ miš, Mama mišica, Tata miš, Blizanci miševi, a tu su i predstavnici zemaljskih sila: Sunce, Oblak i Vetar. Gospođe mišice su članice baletskog Ansambla SNP-a. Ovaj balet je pojačan mladim snagama i “nadama”: učenicama osnovne Baletske škole u ulogama Dece i najmlađim učesnicima u baletu, decom, u ulozi Beba mišića.

Premijera će početi u 19 časova. Reprizna izvođenja su 9. i 18. marta sa početkom u 18 časova.

Izvor: 021
Foto: SNP