Početna Politika LSV pozvala Vladu da ukine odluku o gašenju Elektrovojvodine

LSV pozvala Vladu da ukine odluku o gašenju Elektrovojvodine

0

elektrovojvodina

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravila je odluku o smeni direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića, te pozvala Vladu Srbije da ukine i “štetne odluke koje je on donosio, a neke od njih i ta vlada potvrđivala”, među kojima je i ona o gašenju Elektrovojvodine.

Prva među odlukama koje hitno treba ukinuti, kako ističe LSV, jeste odluka o gašenju pet privrednih društava i formiranju jednog Operatora distributivnog sistema (ODS).

– Liga socijaldemokrata Vojvodine je upozoravala da je to izuzetno štetan potez i da jedino što može uslediti nakon takve reorganizacije jeste prodaja Elektroprivrede Srbije. Jednako smo mislili, govorili i upozoravali da Obradovićeva reorganizacija EPS-a koja podrazumeva centralizaciju nadležnosti, imovine i novca u beogradsku Elektrodistribuciju, a gašenje ‘Elektrovojvodine’ i drugih privrednih društava, ne može biti ništa drugo osim lošeg poteza – ukazuje se u saopštenju ove stranke.

Dodaje se da o kvalitetu odluka koje je Obradović donosio govoreći o uštedama, najbolje govori činjenica da je smenjen zbog rasipanja novca.

– Sada je potrebno odustati od centralizovanog sistema i omogućiti da se, u modernom obliku, dosadašnjih pet privrednih društava ponovo vrate delatnosti zbog kojih su osnovana, počev od ‘Elektrovojvodine’ koja je bila lider kako u kvalitetu usluga i ulaganja u sistem, tako i u nivou naplate – poručuje Liga.

U saopštenju se dodaje da u međuvremenu sedište jedinstvenog Operatora distributivnog sistema mora biti prebačeno u “Elektrovojvodinu”, kao deo EPS-a sa najvišim standardima i kvalitetom poslovanja, najvišim nivoom znanja i raspoloživom svom neophodnom logistikom i kao dokaz da je namera bila reorganizacija sistema a ne centralizacija moći i novca.

– Ujedno, potrebno je odmah posle izbora doneti zakonske mehanizme koji će onemogućiti da ikada više uređenje elektrodistributivnog sistema u Srbiji bude predmet proizvoljne procene jednog čoveka, jednokratnih uredbi ili interesa moćnog kapitala – dodaje se u saopštenju.

Izvor: RTV
Foto: Elektrovojvodina