Početna Danas u gradu Privatnici će ispuštati fekalije u postrojenju u Futogu

Privatnici će ispuštati fekalije u postrojenju u Futogu

SatelitPostrojenje za ispuštanje fekalija u Futogu uskoro će biti osposobljeno za rad, a u njega će otpad ispuštati privatne firme.

Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” se odlučilo na ovaj potez pošto su privatnici svakodnevno fekalije ispuštali u kanalizacije širom grada.

Ova oblast se nalazi u sivoj zoni, jer je država dozvolila privatnicima da to čine izdajući im dozvole za rad. Problem je u tome što se od privatnika nije tražilo da definišu na kom će mestu prazniti otpadne vode.

Iz tog razloga je sve češća slika na ulicama Novog Sada da radnik nekog preduzeća ispušta fekalije direktno u šaht. Prelazno rešenje je bilo korišćenje postrojenja “Vodovoda i kanalizacije” u Futogu, ali to nije bilo kontrolisano, zbog čega su se meštani pobunili i to mesto je zatvoreno. U ovom preduzeću navode da će uskoro uvesti trajno rešenje.

“U narednom periodu postrojenje u Futogu će biti osposobljeno za pravilan rad i sa privatnicima će biti potpisani ugovori kojima će biti definisano pod kojim uslovima su obavezni da koriste pomenuto postrojenje”, poručeno je iz “Vodovoda i kanalizacije” za 021.rs.

Kako su istakli, izbacivanje fekalija u kanalizacije ne utiče toliko na životnu sredinu.

“Nakon prepumpavanja u crpnim stanicama, one bivaju ispuštene u Dunav za čiju floru i faunu ne predstavljaju opasnost niti po sastavu – jer je reč o organskim materijama – niti po količini, jer pri ovom vodostaju Dunavom kraj Novog Sada protekne oko 2000 kubnih metara vode u sekundi, dok naši merači protoka na svim kanalizacionim izlivima na teritoriji grada registruju upuštanje od oko kubik i po otpadne vode u sekundi”, zaključuju u “Vodovod i kanalizacija”.

U međuvremenu, dok se postrojenje u Futogu ne otvori, građani samo mogu da prijave Komunalnoj inspekciji firme koje ispuštaju fekalije u kanalizacije.

Autor: Zoran Strika/ Foto: NSU