Početna Danas u gradu Radio bitka: Pobeda O radija

Radio bitka: Pobeda O radija

0

vulesofija5 (1)

Omladinski O radio odneo je još jednu pobedu u takmičenju evropskih radio stanica Radio bitka, protiv italijanskog Rai Due radija, nakon ubedljive dominacije u broju glasova na društvenoj mreži Tviter. Tviter zajednica Srbije uspela je za sat vremena glasa brojem od čak 60.000 tvitova.

Ovom pobedom najmlađa redakcija RTV-a plasirala se polufinale takmičenja, u kojem su jedini predstavnici iz Srbije. Do sada su omladinci pobedili Nemačku i Italiju, a u daljem toku takmičenja potrebno je da prođu još polufinale. Voditeljka Sofija Balać rekla je nakon bitke da je prolazak u polufinale sjajna prilika za promociju onoga što O radio radi.

Naša je najveća želja da pobedimo ove godine, nakon što smo u prošlogodišnjem takmičenju osvojili drugo mesto. Ovo je prilika da cela Evropa sazna čime se mladi bave u Srbiji i da naš glas ode van granica zemlje – kazala je Sofija.

Radio bitka je zapravo takmičenje evropskih radio stanica koje je pokrenuo Rai Due iz Milana, a tokom sat vremena okršaja program je emitovan uživo iz dva studija, jedan u Novom Sadu, drugi u Milanu. Glasalo se isključivo na Tviteru, a voditelj bitke Vukašin Kartalnović fasciniran je brojem tvitova koje su njemu i Sofiji uputili srpski tviteraši.

Još prošli put sam bio iznenađen brojem tvitova koje su ljudi poslali za nas. Ovako se ide do pobede! Nadam se da ćemo uspeti sve ovo da iskoristimo da se nekako i upoznamo sa svim tim ljudima koji nam pružaju tako veliku podršku na mreži – poručio je Vukašin, koji ove godine prvi put učestvuje u takmičenju.

Tokom bitke Sofija i Vule su se borili protiv jednog od najpoznatijih mladih radijskih zvezda u Italiji Karla Pastorea, koji je nakon iznenađenja direktno iz studija u Novom Sadu, rekao da “može slobodno da ode kući, jer je ono zaista i uspelo”.

Naime, prvi put u ovom takmičenju O radio je u samom studiju organizovao svirku uživo. Nastupila je mlada kantautorka Dijana Stena iz Novog Sada, koja peva na italijanskom jeziku. Osim što se iznenađenje svidelo Italiji, i tviteraši iz Srbije su bili oduševljeni idejom da među pesme bude ubačena i jedna koja je izvedena live!

Ovo je bilo zaista neverovatno iskustvo. Drago mi je sto se publici svidelo i što je iznenađenje uspelo. Ovo je bila prilika da se predstavim italijanskoj publici, a pohvale organizatora su mi veoma značile – rekla je Dijana nakon nastupa, tokom koga je bez problema razgovarala sa organizatorima na italijanskom.

Osim Dijane Stene, muzički urednici Dragan Vukmirović i Beata Kovač pustili su i najnoviju pesmu Ramba Amadeusa “Duge donje gaće”, mlade britanske hit bendove Years and Years, 1975. i Foals.

Sledeća polufinalna runda u kojoj će učestvovati O radio biće održana 3. aprila, kada će se voditi bitka za prolazak u finale sa jednim od pobednika u daljem toku takmičenja – Australijom, Jermenijom, Estonijom, Letonijom, San Marinom ili Slovenijom.

Udruženi program evropskih javnih medijskih servisa Radio Battle ove godine održava se drugi put, učestovuje 16 radio stanica iz cele Evrope, a ideju je pokrenuo radijski novinar italijanskog javnog servisa Filipo Solibelo.

Izvor: RTV
Foto: Promo