Početna Danas u gradu Radionica za decu “Dva prijatelja stara ljubav ka poeziji zauvek spaja” danas...

Radionica za decu “Dva prijatelja stara ljubav ka poeziji zauvek spaja” danas u GMS

0

Kreativna radionica za decu “Dva prijatelja stara ljubav ka poeziji zauvek spaja”, održaće se danas, 20. aprila u Galeriji Matice srpske.

Ciklus kreativnih radionica za decu pod nazivom “Đura Jakšić: Slika i piše, za umetnost diše”, u aprilu i maju se organizuju u okviru izložbe “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti”, koja je otvorena u Galeriji Matice srpske, do 21. juna.

Pošto se izložbom akcentuje umetničko stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih umetnika XIX veka, mališani će tokom aprila otkrivati kada je Đura Jakčić odlučio da želi da postane slikar, šta je sve bilo potrebno da uradi kako bi svoj san ostvario, zašto je dva puta boravio u Novom Sadu, kako naš grad čuva sećanje na njega, kao i koji poznati lekar i pesnik je bio Đurin veliki prijatelj.

– Kreativnu radionicu koja će sa održati u subotu, posvećujemo priči o dugogodišnjem prijateljstvu Đure Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja. Dva velikana u isto vreme našla su se u istom za obojicu novom gradu – Beču u koji odlaze zbog daljeg školovanja. Iako u Beču ne ostaju dugo zajedno, vreme koje su u njemu proveli bilo je dovoljno da posade seme prijateljstva koje su brižljivo negovali tokom celog života, čak i onda kada nisu delili ni sobu ni grad u kom su živeli. Čitajući Đurine i čika Jovine pesme deca će otkrivati o čemu su voleli da pišu i šta ih je na to inspirisalo. Potom će zasaditi seme biljke, a kako bi ona rasla i napredovala biće potrebno da o njoj brinu, posvete joj vreme i svoju pažnju, baš kao što je potrebno da to čine u svakom pravom prijateljstvu da bi ono bilo snažno i trajno, poput prijateljstva naša dva velikana – navode organizatori.

Radionica je otvorena za svu zainteresovanu decu uzrasta od pet do 11 godina. Cena ulaznice za radionicu je 150 dinara. Na radionicu možete prijaviti dete putem telefona 021/48-99-017 ili na decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Radionica traje od 11 do 12.30 sati.

Izvor: 021
Foto: Promo