Početna Gradske teme Pesak na Štrandu će biti čist i pored vađenja 20.000 kubika mulja

Pesak na Štrandu će biti čist i pored vađenja 20.000 kubika mulja

0

Radovi kod Špica na Štrandu, gde je u toku vađenje rečnog nanosa na ulazu u Dunavac, kod pojedinih Novosađana izazvali su zabrinutost da će pesak na plaži biti zamenjen muljem, ali nadležni navode da nema razloga za brigu.

Pokrajinska vlada je, po informaciji dobijenoj od Rečne flotile Vojske Srbije, nedavno izdvojila sedam miliona dinara da bi se očistio prolaz ka Dunavcu, kako bi mogli da prolaze brodovi i čamci, odnosno da se uspostavi normalan rečni saobraćaj. U “Vodama Vojvodine” navode da je u toku čišćenje 20.000 kubika mulјa, a rok za završetak tih radova je sredina maja.

– Izvađeni materijal cevovodom se deponuje u maticu reke. Na zahtev i molbu “Gradskog zelenila” manja količina peska izbačena je u plićak Dunava, odakle će njihova mehanizacija pesak rasporediti po plaži i, ukoliko bude potrebe, ukloniti prljavštinu – kažu u “Vodama Vojvodine”.

U “Gradskom zelenilu” stiču da će pesak koji je prebačen iz Dunavca na obalu do početka sezone, 1. maja, biti raspoređen duž cele plaže, u dužini od 700 metara. Portparol ovog preduzeća Ivan Nožinić kaže da se pesak čisti, kao i da se ne radi o dunavskom mulju.

– Sav pesak koji je prebačen iz Dunavca biće raširen po plaži i ručno očišćen, a nakon toga i mašinski prosejan – kaže Nožinić.

On je dodao da će posebnu pažnju posvetiti delu plaže oko Mosta slobode, mada je ovaj prostor prošle godine detaljno očišćen od ostataka kamenja, betona i drugih stvari zaostalih nakon rušenja mosta 1999. i, potom, njegove obnove. Prema rečima Nožinića, plaža se redovno čisti tokom sezone, od 1. maja do 30. septembra, što ručno, što mašinski.

Izvor: 021
Foto: 021