Početna Danas u gradu Raspisan konkurs za direktora Instituta za onkologiju Vojvodine

Raspisan konkurs za direktora Instituta za onkologiju Vojvodine

Upravni odbor Instituta za onkologiju Vojvodine raspisao je javni konkurs za izbor direktora ove zdravstvene ustanove. Kandidati, osim uobičajenih zakonski propisanih uslova, treba da imaju najmanje pet godina radnog iskustva u struci posle položenog specijalističkog ispita, najmanje pet godina staža u oblasti zdravstva, edukaciju u oblasti zdravstvenog menadžmenta, završen medicinski fakultet i visoku školsku spremu pravne ili ekonomske struke. Takođe, budući direktor mora da bude nastavnik na medicinskom fakultetu.

Konkurs je objavljen u današnjem štampanom izdanju Dnevnika i otvoren je 15 dana.

Posetimo, Pokrajinska vlada je u julu prošle godine smenila direktore Instituta za onkologiju Vojvodine i Instituta za plućne bolesti, Miloša Lučića i Branislava Perina. U obrazloženju Pokrajinske vlade navodilo se da su Lučić i Perin “protivno svim moralnim načelima, doveli javnost u zabludu da počinje lečenje u novoizgrađenom objektu Kamenica 2, za potrebe političke kampanje, a zapravo nije bio izvršen ni tehnički prijem objekta”.

“Time je naneta šteta i ugledu obe renomirane zdravstvene ustanove najvišeg nivoa u lečenju pacijenata obolelih od plućnih bolesti i onkoloških pacijenata u Vojvodini”, navodilo se u saopštenju Pokrajine.

Za vršioca dužnosti direktora Instituta za plućne bolesti tada je imenovan Ilija Andrijević, dok je za v.d. direktora Instituta za onkologiju imenovan Zoran Radovanović, obojica zaposleni u tim institutima.

“Kamenicu 2” svečano je otvorilo prethodno rukovodstvo Pokrajine 21. aprila 2016. godine, tri dana pred izbore. Tada je rečeno da će objekat biti pušten u rad do kraja meseca, ali se to nije dogodilo. Uvidom u papirologiju koju je bivša vlast predala novoj, ustanovilo se brojni sporni detalji u dokumentaciji za ovaj objekat. Između ostalog, objekat nema ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu, postoje problemi s elektromrežom, a zgrada je tada tek dobila saglasnost od Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja da je sigurna za rad i lečenje.

“Dopisom direktora sva tri instituta u Kamenici, obavešteni smo da objekat nije u funkciji. Na urgentnom sastanku s direktorima obavešten sam da od trenutka otvaranja do danas nijedan pacijent nije lečen u Kamenici 2, te je shodno tome utvrđeno da postoji ozbiljna obmana i prevara javnosti, a u čemu su učestvovali pojedinci i institucije na čelu s bivšom Pokrajinskom vladom, premijerom i Upravom za kapitalna ulaganja Vojvodine. Postoje i finansijski problemi u Upravi za kapitalna ulaganja i posedujemo dokaze da veliki deo opreme nije ni plaćen”, naveo je u julu prošle godine pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
Autor: 021.rs