Početna Danas u gradu Raspisan konkurs za direktora Instituta za onkologiju Vojvodine

Raspisan konkurs za direktora Instituta za onkologiju Vojvodine

0

Upravni odbor Instituta za onkologiju Vojvodine raspisao je javni konkurs za izbor direktora ove zdravstvene ustanove. Kandidati, osim uobičajenih zakonski propisanih uslova, treba da imaju najmanje pet godina radnog iskustva u struci posle položenog specijalističkog ispita, najmanje pet godina staža u oblasti zdravstva, edukaciju u oblasti zdravstvenog menadžmenta, završen medicinski fakultet i visoku školsku spremu pravne ili ekonomske struke. Takođe, budući direktor mora da bude nastavnik na medicinskom fakultetu.

Konkurs je objavljen u današnjem štampanom izdanju Dnevnika i otvoren je 15 dana.

Posetimo, Pokrajinska vlada je u julu prošle godine smenila direktore Instituta za onkologiju Vojvodine i Instituta za plućne bolesti, Miloša Lučića i Branislava Perina. U obrazloženju Pokrajinske vlade navodilo se da su Lučić i Perin “protivno svim moralnim načelima, doveli javnost u zabludu da počinje lečenje u novoizgrađenom objektu Kamenica 2, za potrebe političke kampanje, a zapravo nije bio izvršen ni tehnički prijem objekta”.

“Time je naneta šteta i ugledu obe renomirane zdravstvene ustanove najvišeg nivoa u lečenju pacijenata obolelih od plućnih bolesti i onkoloških pacijenata u Vojvodini”, navodilo se u saopštenju Pokrajine.

Za vršioca dužnosti direktora Instituta za plućne bolesti tada je imenovan Ilija Andrijević, dok je za v.d. direktora Instituta za onkologiju imenovan Zoran Radovanović, obojica zaposleni u tim institutima.

“Kamenicu 2” svečano je otvorilo prethodno rukovodstvo Pokrajine 21. aprila 2016. godine, tri dana pred izbore. Tada je rečeno da će objekat biti pušten u rad do kraja meseca, ali se to nije dogodilo. Uvidom u papirologiju koju je bivša vlast predala novoj, ustanovilo se brojni sporni detalji u dokumentaciji za ovaj objekat. Između ostalog, objekat nema ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu, postoje problemi s elektromrežom, a zgrada je tada tek dobila saglasnost od Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja da je sigurna za rad i lečenje.

“Dopisom direktora sva tri instituta u Kamenici, obavešteni smo da objekat nije u funkciji. Na urgentnom sastanku s direktorima obavešten sam da od trenutka otvaranja do danas nijedan pacijent nije lečen u Kamenici 2, te je shodno tome utvrđeno da postoji ozbiljna obmana i prevara javnosti, a u čemu su učestvovali pojedinci i institucije na čelu s bivšom Pokrajinskom vladom, premijerom i Upravom za kapitalna ulaganja Vojvodine. Postoje i finansijski problemi u Upravi za kapitalna ulaganja i posedujemo dokaze da veliki deo opreme nije ni plaćen”, naveo je u julu prošle godine pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
Autor: 021.rs