Početna Danas u gradu Remek-dela filmske muzike večeras u Mercator centru

Remek-dela filmske muzike večeras u Mercator centru

ensemble-619260_640

Večeras u 20 časova u centralnom holu Mercator centra u Novom Sadu, posetioce očekuje nesvakidašnji muzički spektakl – simfonijski orkestar Novi Sad 2021, oformljen u čast završnice kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, premijerno će izvoditi najslavnije muzičke numere iz filmskih klasika.

Pedeset šest simfoničara svih generacija, okupljenih specijalno za ovu priliku, biće pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, dirigenta Srpskog narodnog pozorišta, dok će se na repertoaru naći muzičke teme iz čuvenih izdanja domaće i inostrane kinematografije, poput “Ratova zvezda”, “Pirata s Kariba”, “Otpisanih”, “The Mambo Kings”, “Šindlerove liste”, “Kuma” i brojnih drugih.

Članove ansambla Novi Sad 2021 čine umetnici različitih generacija, iz naših proslavljenih orkestarskih sastava kao što su Vojvođanski simfonijski orkestar, orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, kamerni orkestar Camerata Academica i drugi, a pored sjajnih umetnika, potpuni ugođaj prirediće vokali solista Jelene Končar, Milene Srdić i Saše Štulića.

Prošle nedelje je u Brisel poslata finalna aplikacija u kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, dok će Panel nezavisnih eksperata iz oblasti kulture koje je imenovala Evropska komisija pobednika proglasiti 13. oktobra. U završnici kandidature, nedavno je u Skupštini Grada usvojena i Strategija razvoja kulture Novog Sada, izrađena uz učešće svih zainteresovanih građana.

Еvrоpska prеstоnica kulturе ustanоvljеna је kakо bi sе naglasilо bоgatstvо i različitоst еvrоpskih kultura, ојačalе kulturnе vеzе mеđu Еvrоpljanima, spојili ljudi iz različitih еvrоpskih zеmalja, upоznalе drugе kulturе, prоmоvisalо uzaјamnо razumеvanjе i ојačaо оsеćaј еvrоpејstva. Nоvi Sad 2021, kao platfоrma za razvој krеativnih pоtеnciјala Nоvоg Sada, ima za cilj da mоtivišе i inspirišе radnikе u kulturi, ali i svе građanе na prеispitivanjе dоsadašnjih vrеdnоsti i pоstavljanjе nоvih ciljеva u pravcu dеmоkratskоg kulturnоg razvојa grada.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay