Početna Danas u gradu Šetnja uz predavanje o starim novosadskim kafanama

Šetnja uz predavanje o starim novosadskim kafanama

Šetnja kulturnom rutom “Balzamovanje duše”, koja je utemeljena na tragovima novosadskog kafenisanja, održaće se u danas, 27. oktobra

Ova ruta delo je studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, Sonje Đordan i Mladena Jakovljevića koji su je osmislili u sklopu predmeta Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita 1, pod mentorstvom profesorica dr Anice Draganić, dr Mirjane Sladić i dr Marie Silađi.

Šetnja će početi okupljanjem u 16 časova ispred zgrade Matice srpske, gde je nekada bio najstariji hotel (prenoćište) sa kafanom, za koji se zna da je postojao u Novom Sadu (od 1748. do 1849) i zvao se “Turski han”. Kroz vođstvo autorke ove kulturne rute, arhitektice Sonje Đordan, svi okupljeni će šetati centrom grada, kao mestom na kom su se desili mnogi značajni susreti akademika i interesantni politički, umetnički i društveni događaji.

– Novosadske kafane zapisale su brojna imena, kao važna sećanja iz najlepših godina svojih života. Posle nekog vremena sva ova imena otišla su u “neku drugu kafanu”. Ove kafane nudile su lek i utehu generacijama umetnika, boema, propalica, velikana i “malih” ljudi koji, osim duše, nemaju ništa. Kafana je bila mesto nastanka najvažnijih priča i sve one su se dogodile između “dana pre” i “dana posle”. I tako večno… –  navode organizatori.

Ova tura, kao i sve druge aktivnosti EU info kutka, besplatna je.

Autor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay