Početna Danas u gradu “Šetnje kroz nasleđe“: Stižu nove priče u okviru projekta “Sećaš li se...

“Šetnje kroz nasleđe“: Stižu nove priče u okviru projekta “Sećaš li se one dvorske bašte?”

Interesuje vas šta stoji iza postojanja Novog Sada i okoline, kakvih priča se sećaju sugrađani, a koje još neispričane možete čuti, možda neke koje znate, ali ispričane na drugačiji način? Onda je ovaj vikend upravo nešto što vam treba. Nastavlja se projekat “Sećaš li se one dvorske bašte”, i to u karlovačkoj Dvorskoj bašti, već u subotu, 1. juna.

Od 14 časova, baš u vreme cvetanja lipe, posetioci će imati priliku da uživaju u lepotama Bašte, te da slušaju upravo o tom parku i njegovom bogatstvu, kao i o mogućnostima budućeg ulaganja u razvoj spomenika prirode.

Prva „šetnja“ kojoj su prisustvovali učenici Osnovne škole „23. oktobar“ organizovana je u vreme cvetanja dženarike, dok je druga bila zakazana u vreme kada je cvetala paulovnija. Iz udruženja „Eco flame“ ističu važnost ovog projekta, kako zbog obnavljanja ovog spomenika prirode, tako i zbog edukacije mladih.

U ponedeljak, 3. juna, uživajte u šetnji „Pokret za urbane bašte Novog Sada“, u okviru koje će građani imati priliku da se upoznaju sa kulturnim nasleđem ovog dela grada, uz priče naših sugrađana o postojanju baštenskih zajednica na određenim lokacijama u ovom kraju.

Takođe, stariji sugrađani evociraće sećanja i uspomene i preneti delić zanimljive istorije koja nije nikada ranije zabeležena.

Cilj ove „šetnje“ je oživljavanje istorije javnih zelenih površina u Novom Sadu koje su nekada korišćene po principima urbanog baštovanstva. Ova šetnja će intepretirati stil života pre višespratnica i povećanja naseljenosti našeg grada, i spojiti prošlost sa budućnošću Novog Sada – održivog grada.

Foto: Promo