Početna Danas u gradu Stepen bezbednosti u školama na visokom nivou

Stepen bezbednosti u školama na visokom nivou

0

ucenici

Stepen bezbednosti u osnovnim i srednjim školama u Južnobačkom okrugu već drugu godinu je na visokom nivou, poruka je Policijske uprave u Novom Sadu. Iz policije najavljuju nastavak preventivnih aktivnosti u cilju suzbijanja krivičnih dela.

Predsednik Koordinacionog tela za suzbijanje nasilja u osnovnim i srednjim školama, Dejan Drobnjak, kaže da nije bilo težih krivičnih dela u prvom polugodištu, osim jednog razbojništva koje je uspešno rasvetljeno. Pored navedenog dela, rasvetljeno je i 30 drugih, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu.

“Uspešno realizujemo i operativnu akciju ‘Školarac’ u toku koje smo u prvom polugodištu ostvarili značajne rezultate u suzbijanju krivičnih dela. U blizini jedne osnovne škole pronašli smo 49 grama heroina, ali moram da naglasim da osumnjičeni za izvršenje ovog krivičnog dela nije učenik, već se našao u blizini škole, pa je u okviru akcije ‘Školarac’ uhapšen. Pronađeno je 12 lica po centralnoj ili lokalnoj poternici, preko 400 grama opojne droge marihuana, oko 200 komada opojnih tableta, a ukupno je provereno preko tri hiljade lica.”

Kada je reč o vršnjačkom nasilju, članica Koordinacionog tela Skupštine grada Novog Sada, Biljana Kikić Grujić, ističe da je najčešči oblik vršnjačkog nasilja elektronsko, odnosno nasilje putem društvenih mreža.

“Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova se fokusiraju na edukaciju učenika o mogućim posledicima takvih šala, jer se zaista na kraju ispostavi da su se oni šalili. Cena tih šala može da bude takva da imamo troje dece koja su izgubila život zbog zloupotrebe društvenih mreža. Edukacija i smanjenje vršnjačkog nasilja putem interneta prvi je i osnovni zadatak kojim ćemo nastaviti da se bavimo u nastavku ove školske godine.”

Policijska uprava je u prvom polugodištu ove školske godine održala 446 predavanja kroz projekat “Bezbedno detinjstvo – razvoj bezbednosne kulture mladih”, kojim je obuhvaćeno 9 hiljada učenika petog razreda.

Autor: mojnovisad.com
Foto: pixabay.com