Početna Danas u gradu STRAH OD IZVRŠITELJA: Novosađani za komunalije duguju 30 miliona evra

STRAH OD IZVRŠITELJA: Novosađani za komunalije duguju 30 miliona evra

00salteri
rađani Novog Sada najviše duguju “Toplani“, oko dve milijarde dinara.

Dug Novosađana za komunalije premašio je 3,5 milijardi dinara. Pored duga “Toplani”, Novosađani najviše duguju “Informatici”, milijardu dinara, a dug za struju je oko 500 miliona.
Filip Dejanović sa nezaposlenom suprugom i detetom koje ide u osnovnu školu živi u trosobnom stanu i najviše ga brine objedinjeni račun „Informatike“. Kaže da je „navukao strah od izvršitelja”. Osim računa za komunalije, ono što mu dodatno opterećuje budžet je i porez na imovinu koji treba da stigne.

– Razmišljamo da prodamo stan i da se preselimo u manji, jer se stalno bojimo prinudne naplate preko izvršitelja. Ne znamo koliki će nam biti porez ove godine, a prošle je bio 16.253 dinara – kaže Dejanović koji mesečno za račune izdvaja pola plate, 15.000 dinara.
Penzioneri takođe muku muče sa dažbinama.

– Struju plaćam kako mogu. Stigne mi račun od 4.000, a penzija je 23.000 dinara. Platim 2.000 dinara, a ostalo kada imam. Bitno mi je samo da me ne isključe. Treba nešto da mi ostane za lekove i hranu – kaže Ljiljana Gorić, penzionerka.
Sudeći po izveštajima pojedinih javnih komunalnih preduzeća, dugovanja se iz meseca u mesec uvećavaju. Tako, recimo, “Toplani” Novosađani duguju 2,46 miliona, dok je prošlogodišnji dug bio manji – 2,29 miliona.
„Informatika“ je 2013. tužila 30.000 Novosađana. Ove godine, kako kažu, još nema tužbi, a u pripremi su nove opomene koje inače šalju posle dva neplaćena računa. Potom nude reprogram, a na kraju tuže dužnika i pokreću prinudnu naplatu.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Prosperitet“ Radomir Ćirilović kaže da se građani svakodnevno žale na nemogućnost plaćanja računa, jer su plate i penzije sve manje.

– Država je nemilosrdna prema običnim ljudima i najlakše im je da udare zabranu penzionerima nego da se obračunaju s tajkunima koji duguju daleko više – kaže on.

Autor: Blic