Početna Danas u gradu Svetski dan napuštenih životinja: Oko 3/4 lokalnih samouprava nije izgradilo prihvatilište za...

Svetski dan napuštenih životinja: Oko 3/4 lokalnih samouprava nije izgradilo prihvatilište za pse i mačke

0

Povodom Svetskog dana napuštenih životinja, organizacija Link plus saopštila je da danas samo oko četvrtina gradova i opština u Srbiji ima prihvatilište za napuštene kućne ljubimce, a da je čak trećina lokalnih samouprava angažovala isto privatno preduzeće za hvatanje i zbrinjavanje napuštenih pasa, s obzirom da nema sopstvenu zoohigijensku službu.

Organizacije ukazuju na brojna kršenja zakona, stihijsko i loše organizovano sprovođenje programa lokalnih samouprava, a naročito na nezakonito i nehumano postupanje sa uhvaćenim napuštenim životinjama koje se smeštaju u prihvatilišta.

Izgradnja prihvatilišta predstavlja samo jednu od mera koju je neophodno sprovesti da bi problem napuštenih pasa i mačaka bio rešen. Nažalost, u našoj zemlji prihvatilišta su se pretvorila u dodatni problem umesto u bazu za sprovođenje programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih kućnih ljubimaca.

Zakonom o veterinarstvu pre 12 godina uvedena je obaveza osnivanja zoohigijenske službe i humanog zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka u lokalnim samoupravama, međutim, Zakon o komunalnim delatnostima je od 2011. godine omogućio da poslove zoohigijene obavljaju i privatnici. Takav ustupak gradovima i opštinama nije doprineo rešenju problema.

Prihvatilište preduzeća “Radnja za čišćenje objekata i ostale usluge u poljopriredi Avenija MB” u Novom Selu kod Vrnjačke Banje može da pruži smeštaj za oko 150 pasa. Organizacije ukazuju da ovi kapaciteti nisu dovoljni za potrebe trećine lokalnih samouprava u Srbiji koje su potpisale ugovor s tim preduzećem, a da postoje brojni problemi i kad je u pitanju obezbeđivanje dobrobiti psima, i kada govorimo o zaštiti javnog zdravlja jer se neobeleženi i nevakcinisani psi prevoze u udaljenu epizootiološku jedinicu, što je zakonom zabranjeno. Međutim, i pored insistiranja organizacija koje podnose prijave sa dokazima, veterinarska inspekcija još uvek nije preduzela sve mere iz svoje nadležnosti i nije zabranila rad tog preduzeća!

Važno je napomenuti da opštine i gradovi svake godine izdvajaju velike iznose za usluge u oblasti zoohigijene, a da se problem ne rešava. Na ulici se neprestano pojavljuju novi napušteni psi i mačke jer vlasnike i odgajivače niko ne kontroliše. Napušteni psi i mačke završavaju tragično, u objektima koji ne ispunjavaju zakonom propisane uslove da bi mogli da budu nazvani prihvatilištima.

Stoga pozivamo građane i građanke da dobro razmisle pre nabavke kućnog ljubimca, da li su spremni da budu odgovorni vlasnici i da o životinjama brinu do kraja njihovog života. Takođe ih pozivamo i da posete prihvatilišta i suoče se sa nehumanim uslovima u kojima su smešteni psi i mačke koje su nesavesni vlasnici i odgajivači izbacili na ulicu.

Građani mogu direktno da se uključe u rešenje problema napuštenih pasa i mačaka ako svog ljubimca obeleže, vakcinišu, sterilišu i nikad ga ne napuste. Preporučujemo da ne nabavljaju ljubimce iz neregistrovanih odgajivačnica, nego da usvoje psa ili mačku s ulice ili iz prihvatilišta.

Autor: NsHronika
Foto: Ilustracija/Pixabay