Početna Danas u gradu Svi novosadski vrtići od oktobra po “fleksibilnom” sistemu

Svi novosadski vrtići od oktobra po “fleksibilnom” sistemu

Radosno_detinjstvo_vrtic (1)Tzv. “Fleksibilan ritam dana” od ove godine uvodi se u sve novosadske vrtiće, što znači da dolazak, vreme i mesto gde deca ručaju, ili spavaju nisu strogo definisani.Kako su za 021.rs rekli u “Radosnom detinjstvu”, ovakav način funkcionisanja predškolskih ustanova se primenjuje već tri godine, ali do sada nije bio u svim vrtićima. Naime, radi se o tome da roditelji mogu da prilagode dolazak dece u vrtić, mališani ne moraju nužno da spavaju tokom dana, pojedini glavni obroci su u sobama, a užina se može detetu dati kada je ono gladno, a ne u tačno određenom terminu.

Međutim, ova ideja se nije dopala svima. Roditelji čija deca idu u vrtić “Vendi” na Novom naselju, pokrenuli su peticiju u kojoj ističu da fleksibilni način rada u ovoj ustanovi nije moguć. Kao glavne argumente istakli su da ne postoje higijenski uslovi da se deci glavni obroci služe u sobama, zato što, kako su naveli, postoje sobe gde su toaleti sastavni deo prostorije.

“Većina dece ima aktivnosti u poslepodnevnim satima, pa im je dnevni odmor neophodan, a postavlja se i pitanje novih dušeka, čija je zamena finansirana od strane roditelja. Ne postoje higijenski uslovi da se deci glavni obroci služe u sobama, postoje sobe gde su toaleti sastavni deo prostorije”, kazala je za 021 jedna od mama potpisnica ove peticije.

U “Radosnom detinjstvu” navode da je ovakav stav proizvod nerazumevanje “Fleksibilnog ritma dana”. Naime, roditelji se za njega mogu oprediliti ukoliko žele, a ideja je da se izađe u susret roditeljima, kako bi provodili više vremena sa decom, ukoliko im to obaveze dopuštaju.

“Nije obavezan dolazak dece do pola 8 ujutru, roditelji ih mogu dovesti i do 9 časova, i mi im do tada garantujemo doručak. Kada je u pitanju hrana i mesto gde se ona konzumira, to zavisi od tipa proizvoda. Naime, ako je u pitanju jabuka ili banana, a deca se igraju napolju, nema potrebe da ih ponovo uvodimo unutra, da sedaju na svoja mesta i jedu jabuku. Dovoljno je da operu ruke i mogu da jedu napolju. Sa druge strane, ako je reč o pudingu ili sličnoj hrani, onda se on naravno jede unutar objekta. Ukoliko se roditelj odluči na fleksibilni model, onda deca ne moraju da spavaju, nego mogu jednostavno da se bave mirnijim aktivnostima i time ne ugrožavaju decu koja odmaraju”, kaže za 021 Jadranka Lukić iz “Radosnog detinjstva” i dodaje da su sve prostorije higijenski ispravne, te da su kontrole za to veoma stroge.

Ipak, naša sagovornica ističe da mali deo roditelja koristi mogućnosti fleksibilnog modela.

U to smo se i sami uverili posetivši vrtić “Palčica” gde ovaj model već postoji. Većina roditelja decu dovodi u obdanište do osam ujutru, pre odlaska na posao. Kako je rekla jedna majka, upoznata je sa idejama fleksibilnog ritma dana, ali decu dovodi u vrtić pre pola osam, jer joj tako najviše odgovora.

“Ideja je dobra, ali na mene to ne utiče, jer zbog obaveza na poslu decu dovodim u vrtić ujutru, odnosno kako je bilo i ranije, pre pola osam. Sa druge strane, nisam primetila da to što neko dete ne spava ili što jedu van kuhinje smeta mom detetu. Sve funkcioniše, to je najbitnije”, navodi ona.

Novina je i da se osim kasnijeg dolaska deci može u dogovoru sa roditeljima obezbediti dodatna užina.

Autor: 021.rs