Početna Danas u gradu Svih 20 etida Filipa Glasa na koncertu pod nazivom “Self Portrait”

Svih 20 etida Filipa Glasa na koncertu pod nazivom “Self Portrait”

12

Prilika da se jedan kapitalni ciklus čuje u celini, integralno, prava je muzička poslastica za ljubitelje umetničke muzike. Ali ono što koncert koji je pred nama čini tako uzbudljivim jeste ideja da umesto jednog izvođača publika čuje tri! Tri pijanistkinje – različitih generacija, muzičkog senzibiliteta i mišljenja – prikazuju svoje tumačenje partiture, i upravo ta raznolikost u okvirima klasične forme jeste ono što ovaj projekat čini posebnim.

Koncert pod nazivom “Self Portrait” koji će prikazati svih 20 etida Filipa Glasa biće održan u četvrtak, 15. oktobra u Sinagogi, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se predstaviti tri pijanistkinje: Nada Kolundžija, Branka Parlić i Nataša Penezić.

Cena ulaznice: 500,00 dinara

11

Nada Kolundžija, Branka Parlići i Nataša Penezić predstaviće po drugi put (u regionu) ovaj projekat. Premijerno izvođenje 20 etida održano je maja 2015. godine na festivalu „Ring ring“ u Beogradu, u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine.

Ove minijature izdvajaju se u novijoj klavirskoj literaturi kao primerci specifičnog pristupa formi etide. Komunikativne i dopadljive, svojim minimalističkim pulsom i proširenim glasovskim harmonskim jezikom, a na trenutke i impresionističkim bojenjem, one skrivaju problematiku kojoj se kompozitor obraća u svakoj etidi posebno. Nastale s ciljem da sam Glas razvije veštinu sviranja na klaviru, one su ogledalo promene u izrazu ovog kompozitora. Pisao ih je gotovo dve decenije, i danas slušaocima pružaju i uvid u stvaralački proces iz zrelog perioda jednog od najuticajnijih američkih kompozitora.

Autor i foto: NsHronika.rs