Početna Danas u gradu Svih 20 etida Filipa Glasa na koncertu pod nazivom “Self Portrait”

Svih 20 etida Filipa Glasa na koncertu pod nazivom “Self Portrait”

0

12

Prilika da se jedan kapitalni ciklus čuje u celini, integralno, prava je muzička poslastica za ljubitelje umetničke muzike. Ali ono što koncert koji je pred nama čini tako uzbudljivim jeste ideja da umesto jednog izvođača publika čuje tri! Tri pijanistkinje – različitih generacija, muzičkog senzibiliteta i mišljenja – prikazuju svoje tumačenje partiture, i upravo ta raznolikost u okvirima klasične forme jeste ono što ovaj projekat čini posebnim.

Koncert pod nazivom “Self Portrait” koji će prikazati svih 20 etida Filipa Glasa biće održan u četvrtak, 15. oktobra u Sinagogi, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se predstaviti tri pijanistkinje: Nada Kolundžija, Branka Parlić i Nataša Penezić.

Cena ulaznice: 500,00 dinara

11

Nada Kolundžija, Branka Parlići i Nataša Penezić predstaviće po drugi put (u regionu) ovaj projekat. Premijerno izvođenje 20 etida održano je maja 2015. godine na festivalu „Ring ring“ u Beogradu, u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine.

Ove minijature izdvajaju se u novijoj klavirskoj literaturi kao primerci specifičnog pristupa formi etide. Komunikativne i dopadljive, svojim minimalističkim pulsom i proširenim glasovskim harmonskim jezikom, a na trenutke i impresionističkim bojenjem, one skrivaju problematiku kojoj se kompozitor obraća u svakoj etidi posebno. Nastale s ciljem da sam Glas razvije veštinu sviranja na klaviru, one su ogledalo promene u izrazu ovog kompozitora. Pisao ih je gotovo dve decenije, i danas slušaocima pružaju i uvid u stvaralački proces iz zrelog perioda jednog od najuticajnijih američkih kompozitora.

Autor i foto: NsHronika.rs