Početna Gradske teme Vučevi: Neće biti povećanja cene grejanja u ovoj sezoni

Vučevi: Neće biti povećanja cene grejanja u ovoj sezoni

0

MILOS VUCEVIC I DOBROSAV ARSOVIC

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da neće biti povećanja cene grejanja u ovoj grejnoj sezoni i da je to odluka koja je doneta uz svo razumevanje problema koje u poslovanju ima JKP “Novosadska toplana”.
Vučević je tokom obilaska postrojenja TO “Istok”, koje je rekonstruisano i prošireno u okviru KfW Programa “Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV”, rekao da će odluka o zadržavanju cene grejanja iziskivati dodatni napor zaposlenih u “Novosadskoj toplani”, ali je istakao da će to javno-komunalno preduzeće imati i veliku podršku gradske administracije.

Po Vučevićevim rečima, pomenuta investicija “Novosadske toplane”, vredna 280 miliona dinara treba da bude na ponos celog grada jer je realizovana u rekordno kratkom roku između dve grejne sezone.

Najvažnije je da je ‘Novosadska toplana’ uspešno započela novu grejnu sezonu koja je počela nešto ranije – 11. oktobra. Očekujem da, kakva god bude zima, “Novosadska toplana” svakako bude na visini zadatka kao što su Novosađani i navikli“, rekao je Vučević.

On je apelovao na sugrađane da budu ekonomični, kada je reč o potrošnji toplotne energije.

Vučević je posebno istakao da je “Novosadska toplana” u poslednjih godinu dana pokazala ozbiljnost u poslovanju, da je ostvarila dobit i da puni budžet Grada, a da istovremeno vraća dugove iz prethodnog perioda ne stvarajući nova zaduženja.

Direktor JKP “Novosadska toplana” Dobrosav Arsović je rekao da je projekat “Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV” pripreman dve godine i realizovan po sistemu međunarodnih uslova ugovaranja, te da je Toplana “Istok”, za svega pet meseci, koliko su trajali radovi dobila novi i moderan izgled, a montirana je i povezana kompletno nova oprema.

Rekonstrukcijom toplane “Istok”, na kojoj je vrednost radova iznosila 2.326.935 evra, obuhvaćena je izgradnja cirkulacionog postrojenja, postrojenja za održavanje statičkog pritiska i dopunu sistema, postrojenja za hemijsku pripremu vode, transformatorske stanice, elektroenergetske instalacije, sistema za nadzor i upravljanje i komandne sale“, rekao je Arsović.

Energetska efikasnost novih pumpnih agregata na tom cirkulacionom postrojenju je oko 80 odsto, što je za 15 procenata više u odnosu na stare agregate, a zbog visoko efikasnog elektromotornog pogona cirkulacionog postrojenja biće ostvarena velika ušteda električne energije“, pojasnio je Arsović.

Odmah po završetku grejne sezone 2014/2015. godine, otpočeta je realizacija pomenutog projekta, a potrošači sa toplotnog područja TO “Istok” snabdevaju se toplotnom energijom iz novog cirkulacionog postrojenja, od 11. oktobra kada je zvanično počela grejna sezona u Novom Sadu.

Autor i foto: Tanjug