Početna Danas u gradu Trka planinskih bicikala i Trka guralica, Petrovaradinska tvrđava zatvorena za saobraćaj

Trka planinskih bicikala i Trka guralica, Petrovaradinska tvrđava zatvorena za saobraćaj

Biciklistički klub “Novi Sad” danas, 2. juna, na Petrovaradinskoj tvrđavi, organizuje Međunarodni Petrovaradin Fortress MTB – trku planinskih bicikala.

Takmičari će se nadmetati u 12 kategorija. Kup Srbije počinje u 14 časova, a start glavne Međunarodne UCI C1 trke planiran je za 16 sati.

– U Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvaramo za javnost. Želimo da stvorimo atmosferu Vimbldona i približimo planinski biciklizam ljudima, te nas zbog toga gore očekuje pravi spektakl. Već dok se budete penjali na Tvrđavu prolazite tik uz stazu i na korak od takmičara, što je nesvakidašnje za ovakve trke kod nas – priča direktor trke Nemanja Vajs.

Pored starta nalazi se i takozvana ‘Chill zona’, gde će posetioci moći da uživaju u muzici, pojedu sladoled i osveže se.

Posebna atrakcija jeste Trka guralica – takmičenje u vožnji malih bicikala bez pedala za decu do pet godina.

– Važno je napomenuti da roditelj daje saglasnost da je dete zdravo i sposobno da učestvuje u trci guralica, a svako dete koje završi trku dobija poklon od “Capriola”. Takođe urganizujemo i tombolu za sve učesnike Capriolo Gur-Gur trke – objašnjava Vajs.

Najmlađe učesnike očekuju vredne nagrade, poput guralica, kaciga i trubica za bicikle, ali i animatori.

– Trka guralica prošle godine posebno je oduševila Novosađane i zaista je bila jaka konkurencija. Bilo je čak klinica koji su se spremali i vežbali za trku, zato joj se radujemo i ove godine – dodaje Vajs.

Start je bespatan, dužina trke je 15 metara. Pravo učešća imaju sva deca do pet godina. Takmičenje se odražava u tri kategorije (deca do 3 godine, deca do 4 godine i deca do 5 godina). Svaka kategorija je zasebna i nema mešanja. Devojčice i dečaci voze zajedno. Na startu je najviše šestoro dece, u zavisnosti od broja prijavljenih u narednu rundu ide dvoje ili troje

Trka guralica startuje u 15.30 časova.

Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija), te donosi 60 bodova. Staza je ista i za žene i za muškarce, a za bodove i vredne nagrade, takmiči se u dvanaest kategorija (KUP SRBIJE – Kadeti i Kadetkinje, Poletarci i Poletarke, Mlađi Poletarci i Poletarke, Mastersi i CFA).

Ova trka, ne samo što donosi bodove za Olimpijske igre u Tokiju, već je i uvod u održavanje Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu u Novom Sadu 2021. godine, te je utoliko značajnija za naš grad.

Petrovaradinska tvrđava će do 19 časova biti zatvorena za saobraćaj. Do starta/cilja, koji se nalaze na parkingu kod Muzeja grada svi posetioci moraće da dođu peške, a usput će moći, da na samo nekoliko metara od biciklista, vide delove trke.

Izvor: 021
Foto: Promo