Početna Danas u gradu Tužilaštva bez šefova

Tužilaštva bez šefova

0

Predlog 17 zamenika tužilaca u osnovnim javnim tužilaštvima koji se biraju prvi put na tu funkciju, prošao je skupštinski odbor za pravosuđe i ubrzo će se naći pred poslanicima.

Do parlamenta, međutim, još nije stigao predlog za postavljanje 34 šefa osnovnih i viših tužilaštava. Predlozi se od prošlog septembra nalaze na vladi, a “rekorder” je šef novosadskog Višeg tužilaštva – njegovu kandidaturu je Državno veće tužilaca poslalo vladi još 2015. godine. Kako objašnjavaju u strukovnim udruženjima – Udruženju sudijskih i tužilaških pomoćnika, čak trećina šefova svih tužilaštava u zemlji je u v.d. stanju. Ovo stanje, koje može da traje do godinu dana, ponovo im je produženo do 1. januara.

“Situacija u Novom Sadu je alarmantna. Svedoci smo kriminalnih obračuna na ulicama ovog grada. Načelnik Kriminalističke policije je smenjen, a Više tužilaštvo nema šefa. Sigurno bi se nešto promenilo ukoliko bi se imenovao tužilac sa stalnom funkcijom”, kažu u strukovnim udruženjima za Novosti.

Ništa bolja situacija, kažu, nije ni u Višem javnom tužilaštvu u Pirotu. Budući da je mesto pogranično, pogodno je za krijumčarenje narkotika iz Bugarske, ali i za ilegalne ulaske migranata. Prolazak migranata kroz Srbiju vezan je i za različite kriminalne radnje – od nelegalnog prelaska granice, do krijumčarenja ljudi, pa i trgovine ljudskim životima. Zato je, kažu tužioci, potrebno hitno imenovati “stalnog” tužioca, koji bi rukovodio borbom protiv kriminala i uhvatio se u koštac sa nagomilanim problemima.

Autor: Novosti