Početna Danas u gradu Uklonjena nafta izlivena u gradsku kanalizaciju

Uklonjena nafta izlivena u gradsku kanalizaciju

Nafta koja je prošle nedelje ispuštena u gradsku kanalizaciju i potom završila u bazenu crpne stanice kod Žeželjevog mosta, bezbedno je uklonjena.

Kako poručuju u JKP “Vodovod i kanalizacija”, otpad je angažovanjem ovlašćenog preduzeća sakupljen, transportovan i zbrinut po pripisima, a akcija uklanjanja je trajala dva dana.

Ukupno su odnete četiri autocisterne opasnog otpada, s tim što je to količina koja je bila kontaminirana, a ne koja se izlila“, poručuju u ovom preduzeću.

Za kratko vreme nepoznati počinioci su dva puta izlili naftu u gradsku kanalizaciju. Prvi put je izlivena nešto manja količina i ona je zagadila Dunav.

Drugog puta je ostala u bazenu crpne stanice GC-2, a radnici su sprečili njeno odlivanje u reku. Nadležne isnpekcije su tada prikupile uzorke, pa bi trebalo da utvrde koji je izvor zagađivača.

U “Vodovodu” ponovo apeluju na građane i preduzeća da ne ispuštaju opasan otpad u gradske kanalizacije.

Takvi necivilizovani potezi mogu dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu ni svesni jer da jesu, ne bi to radili“, dodaju u “Vodovodu”.

Ispuštanje materija u kanalizaciju regulisano je u nekoliko akata, a novčane kazne za nepostupanje po propisama varijaju i zavise od veličine prekršaja, ali i vrste zagađivača.

Prethodnih godina su u nekoliko navrata ispuštene štetne i opasne materije u novosadsku kanalizaciju. Dunav je kod kanalizacionog ispusta na Beogradskom keju menjao boju zbog toga što je neko ispuštao tečnost crvene i plave boje u kanalizacioni sistem.

Nikada do kraja nije utvrđeno ko je odgovoran za to zagađivanje, a svaki put kad dođe do nekog incidenta to je još jedan podsetnik da Novi Sad još nema centralni prečistač otpadnih voda, i da ga skoro neće dobiti.

O ovom problemu se priča godinama unazad, a glavni razlog zbog kog prečistač još uvek nije izgrađen je nedostatak finansija. Prema nekim procenama izgradnja bi koštala oko 80 miliona evra.

Podsetimo i na to da su se građani u nekoliko navrata žalili da privatnici iz cisterni ispuštaju fekalije u kanalizacije u gradu. Iako je to u skladu sa zakonom, u “Vodovodu” su nekoliko puta najavljivali da će taj problem biti rešen kada proradi postrojenje u Futogu.

Izvor: 021.rs
Foto: Vodovod i kanalizacija